Orbán Viktor hoppon-maradásáról ír a Politico

2019.03.04 16:07

Orbán Viktor és a Fidesz propagandaakciói egyre kellemetlenebbek az európai szövetségesei számára – erről írt hétfőn a Politico európai kiadása.

A hírportál - amely cikkét a 24.hu szemlézte - szerint Manfred Weber, a Fideszt is magában foglaló Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokra, nagyon dühös lett, amikor kiderült, hogy a magyar kormány mégis csak arra kényszeríti a CEU-t, hogy a legfontosabb szakjait Bécsbe vigye.
 
Pedig [Orbán] megígérte, hogy nem teszi meg, fakadt ki állítólag ismerőseinek a német politikus. A napokban egy, a Spiegelnek adott interjújában pedig azt mondta, hogy elég volt Orbán akcióiból.
 
Az EPP-ben az utóbbi hetekben egyre több párt javasolta azt, hogy ideje lenne kizárni a Fideszt a Néppártból, ám kérdéses, hogy ez valóban megtörténik-e. A Fidesz kizárásával ugyanis tucatnyi szavazatot veszítenének, amellyel veszélybe kerülne Weber megválasztása az Európai Bizottság élére, illetve túlságosan megerősödne az euroszkeptikus- és kritikus oldal is az EP-ben.
 
Hogy mennyire meggyengülhetett a Fideszbe és Orbánba vetett bizalom, az is mutathatja, hogy a miniszterelnök hiába invitálta meg Angela Merkel német kancellárt, hogy együtt ünnepeljék meg a vasfüggöny lebontásának 30 éves évfordulóját az osztrák-magyar határon, Berlin visszautasította a lehetőséget.
 
Inkább majd az EP-választások után látogat el Magyarországra a német küldöttség, addig nem akarnak Orbánnal mutatkozni.
 
24.hu / hvg.hu / hirklikk.hu