Orbán Viktor lemondásra szólította fel az Európai Bizottság jogállamiságért is felelős alelnökét

2020.09.29 09:38

A magyar kormány az Európai Bizottság értékekért, átláthatóságért felelős tagjával felfüggeszti a kapcsolatokat.

Fotó: Fischer Zoltán / mti.hu / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

A magyar miniszterelnök erről levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét. Orbán Viktor szerint ugyanis Magyarországot és a magyar embereket sértette meg a testület alelnöke, Vera Jourová, tudatta Havasi Bertalan. A kormányfő sajtófőnöke hozzátette: Orbán Viktor szerint az EU-biztosnak ezért távoznia kell tisztségéből. Ez elengedhetetlen.
 
A magyar miniszterelnök levelében azt írta, hogy „Magyarország 2004-es csatlakozása óta az Európai Unió elkötelezett tagja. Vitás kérdésekben mindig – és legtöbbször eredménnyel – törekedtünk a megegyezésre. Értékeljük (Ursula von der Leyen) elnök asszony bizottsági elnöki munkáját”.
 
Orbán Viktor úgy érzi, az alelnök Magyarországot sértő szavai miatt kénytelen az elnökhöz fordulni.
 
A bizottság alelnöke Magyarországot nyilvánosan »beteg demokráciának« nevezte, és azzal sértegette az Európai Unió magyar polgárait, hogy »nincsenek abban a helyzetben, hogy önálló véleményt alkossanak.« E kijelentések nemcsak a demokratikusan megválasztott magyar kormány elleni – lassan már szokásosnak tekinthető – támadást jelentenek, de sértőek Magyarországra és a magyar emberekre. Az előbbi helytelen, az utóbbi elfogadhatatlan.
 
A kormányfő szerint e kijelentések ellentétesek a Bizottság Lisszaboni Szerződésben deklarált semleges és objektív intézményi szerepével; a nyilatkozat semmibe veszi a lojális együttműködés alapelvét, kizárja az értelmes párbeszéd lehetőségét Vera Jourová bizottsági alelnök és Magyarország között.
 
Aki tevékenységével megsérti a Szerződést, az nem lehet a jogállamiság és az európai értékek védelmezője. A biztos asszony kijelentései összeegyeztethetetlenek a bizottságban elfoglalt pozíciójával, ezért tisztségéből való távozása elengedhetetlenül szükséges. Amíg ez nem történik meg, addig a magyar kormány Vera Jourovával felfüggeszti a kétoldalú politikai kapcsolatokat
 
– tájékoztatta levelében Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét.
 
Vera Jourová: We will be strict with the US on Safe Harbour – EURACTIV.com
Vera Jourová
 
Az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős biztosa a minap a Der Spiegelben mondta azt, hogy az Orbán Viktor által áhított demokrácia nem illiberális, hanem beteg. Jourová a magyar média állapotát ijesztőnek nevezte, arról is beszélt, hogy eltűnőben van a sokszínűsége, pedig nincs demokrácia, ha a társadalom nem tud szabadon tájékozódni. A biztos azt is nyilvánvalóvá tette, nem fog engedni abból, hogy a demokratikus normák érvényesülésétől függjön a támogatások kifizetése, szerinte így lehet jobb belátásra lehet bírni a jogállamiságot módszeresen sértő országokat.
 
Farkas György
24.hu