Orbán Viktor levélben ismerte el, hogy „semmi befolyása” a Néppárt politikájára

2019.06.30 17:41

A magyar miniszterelnök levélben kéri a Néppárt elnökét, hogy semmi esetre se mondjanak le a legfontosabb uniós posztról, az Európai Bizottság elnökének tisztségéről. Ugyanakkor Orbán elismeri, hogy a Fidesznek felfüggesztett tagságával semmi befolyása sem lehet a pártszövetség politikájára.

Orbán levélben ismerte el, hogy „semmi befolyása” a Néppárt politikájára
 
Levelet írt Joseph Daulnak, az Európai Néppárt elnökének Orbán Viktor magyar miniszterelnök – a levelet a Politico.eu tette közzé. Orbán azzal kezdi, hogy elismeri: a Fidesznek semmiféle befolyása nem lehet a Néppárt politikájára, minthogy tagsága jelenleg fel van függesztve. Ugyanakkor Orbán szerint a jelenlegi helyzet annyira jelentős, hogy tollat kellett ragadnia. A miniszterelnök szerint „komoly”, sőt „történelmi” hiba, és „megalázó” lenne, ha a Néppárt belemenne, hogy a szocialista Frans Timmermans legyen az Európai Bizottság elnöke a következő ciklusban. Orbán azt írja, a Néppárt megnyerte az Európai Parlamenti választást, a pártszövetség tagjainak szavazói pedig nem azért adták a voksukat, hogy a szövetség vezetése átengedje a legfontosabb EU-s pozíciót a Néppárt legnagyobb politikai riválisának. „Ez önmagunk elpusztításához fog vezetni.” Sorait azzal zárja, hogy a Néppárt összes miniszterelnökét megkeresi ugyanezzel az üzenettel.
 
Frans Timmermans, volt holland külügyminiszter, az Európai Bizottság eddigi alelnöke
 
Fotó: JOHN THYS/AFP
 
 
Az uniós vezetők július 30-ai csúcstalálkozójukon egyezkednek a legfontosabb EU-s posztokról. A Bizottság elnökét a tagállamok kormányfőit tömörítő Európai Tanács jelöli – a jelöléshez a 28-ból 22 tagállam támogatása szükséges, melyek együtt az uniós lakosság legalább 60 százalékát képviselik.
 
A Néppárt legerősebb jelölt-jelöltje a német Manfred Weber. Ugyan a Néppárt szerepelt a legjobban az Európai Parlamenti választáson, nem szerzett többséget. A Politico.eu értesülései szerint egy Angela Merkel német kancellár (Néppárt) által szervezett munkaebéd után merült fel komolyan, hogy a Néppárt lemondana a bizottság elnöki posztjáról, cserébe Manfred Weber öt évre a Parlament elnöke lenne, illetve egyéb fontos pozíciókat is megkapnának.
 
Ha nem sikerül a szükséges többséget felsorakoztatni se Weber, se Timmermans mögé, kompromisszumos megoldásként szóba jöhet még a jelenlegi versenyjogi biztos, a liberálisok jelöltje, Margrethe Vestager, vagy esetleg Michel Barnier brexit-ügyi főtárgyaló.
 
hvg.hu