Orbán Viktor: Május végére, június elejére kint vagyunk a vízből (+a teljes interjú megtekinthető videó)

2021.04.16 08:16

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában számolt be a kormány legújabb intézkedéseiről és a hazai járványhelyzetről.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban
 
Fotó: facebook.com / Orbán Viktor

 

A miniszterelnök kérdésre kifejtette, az óvatosság és a fokozatosság miatt változtattak az iskolák kinyitásán.
 
Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy az oltható emberek száma eléri az 50 százalékot, és pillanatokon belül át is lépjük ezt a választóvonalt. Tehát többen lesznek védettek, mint azok, akik nem - tette hozzá. 
 
A kormányfő arra is kitért, hogy az újraindításról szóló konzultáció alapján is az jött ki, hogy az iskolák bezárása nehéz döntés volt, és újraindítani is nehéz. A bölcsődék esetében jól látszott, hogy ott jelentősen nőtt a gyerekeket bevivők száma.
 
Összesen két gyermek van lélegeztetőgépen, és 27 gyerek van kórházban - tájékoztatott a miniszterelnök.
 
Ha azt akarjuk, hogy az élet újrainduljon, ahhoz most ezt a lépést meg kellett tenni - mondta a kormányfő. Az alsó 4 osztályban nincsen osztálybontás - tette hozzá. A szülőknek megvan a lehetőségük, hogy ne menjenek a gyerekek iskolába, az igazgatók döntenek majd. 
 
 
Több mint 3,1 millió embert már beoltottak
 
A várthoz képest kevesebb tanár jelentkezett az oltásra. A beoltottak száma 3,145 millió, és több mint 1,3 millióan kaptak második oltást. 245 ember halt meg, 9459 ember van kórházban - ismertette a kormányfő. 1117 ember van lélegeztetőgépen - tette hozzá. 
 
 
A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy Európában nálunk van a legtöbb átoltott ember. A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát - mondta a kormányfő.
 
Kiesett több mint 500 ezer nyugati vakcina, ezért egy szokatlan lépésre kellett szánni magunkat, és olyan vizsgálatok lesznek a Janssen-vakcinánál, mint a keleti vakcinák esetében - mondta a kormányfő. Látni akarjuk, mi történik ott.  A cél, hogy pótoljuk a kieső vakcinákat, és erre jó esélyünk van - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 
A miniszterelnök meglátása szerint május végére, június elejére kint vagyunk a vízből.
 
A kormányfő szólt arról is, hogy nem fogadják meg a baloldal tanácsát a regisztráció eltörléséről. Tudni kell, hogy kik akarnak oltást, és ez alapján lehet megmondani, hogy hová mennyi oltóanyag kell - tette hozzá. Ez a második világháború utáni legnagyobb logisztikai művelete. 
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a 65 év feletti regisztráltak közül mindenkit beoltottak, akit el tudtak érni. Akit a vírus halálosan megbetegíthet, azokat beoltottuk már - tette hozzá. 
 
Már több mint 4,2 millió ember regisztrált - emelte ki a miniszterelnök.
 
Azt hiszik emberek, hogy lesz egy olyan helyzet, amikor a társadalom 60-70 százalékét beoltották, és őt nem kell beoltani. Két lehetőség van, vagy beoltatja magát valaki, vagy nem - hangsúlyozta Orbán Viktor.
 
Aki azt hiszi, hogy valaki védett maradhat oltás nélkül, az téved - mondta a kormányfő. Az oltás életet ment, mert a megbetegedés halált is okozhat - tette hozzá. 
 
 
Bátran forduljunk a háziorvoshoz kérdéseinkkel
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a legnagyobb közbizalom az orvos iránt volt mindig is. Kiemelte, ezek miatt a tapasztalatok miatt döntöttek úgy, hogy a háziorvosokra épül az oltási program.
 
Ők rendelkeznek a legjobb terepismerettel, és ők ismerik legjobban az embereket - mondta a kormányfő. Ez egy logisztikai művelet, de mélyen emberi is, itt nem zsák krumplikat kell feldobálni a platóra - tette hozzá. Ha valaki nem ért valamit, akkor az bátran fordulhat a háziorvosához. 
 
 
„A baloldal nem tudja legyűrni hataloméhségét”
 
Orbán Viktor arra is kitért, hogy olyan baloldalt még nem látott sehol, ami a válsághoz vezet, elbizonytalanodáshoz vezet az emberek körében. Most nem egy kormány működik, hanem egy válságkezelő operatív törzs. 
 
A hataloméhségét nem tudja legyűrni a baloldal, és úgy viselkedik, amire sehol nincs példa Európában - mondta a kormányfő.
 
Eszement dolgokat tapasztalunk, és nagyon nehéz sérelmeket okozó tónus nélkül beszélni a dolgokról. Ez nem egy egészséges dolog - tette hozzá. Én visszatartom a képviselőimet, hogy lépjünk fel az oltásellenes politikával szemben - ismertette a kormányfő. Inkább védekezzünk ehelyett - tette hozzá. 
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a nyugatiaknál és máshol a vita arról szól, hogyan segítsünk jobban, míg itthon a baloldal arról beszél, hogyan lehet jobban ártani a kormánynak.
 
Le vagyok sújtva, amit a baloldaltól látok, és még mindig a parlament előtt van az a határozati javaslat, miszerint ne oltsunk keleti vakcinával. Ha sikeresek leszünk a következő hat hétben, akkor kint leszünk a vízből - ismertette a kormányfő.
 
Magyarországon egyszerre kell a multinacionális profitéhség és a baloldal hataloméhsége ellen küzdeni. Minél több elemből van összerakva egy kormány, akkor könnyen megrepedhet az egység - mondta Orbán Viktor. Mi teljes egységben tudunk dolgozni a KDNP-vel. 
 
 
5000 milliárd forint a gazdaság újraindítására
 
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a teraszok kinyitása egy szimbolikus dolog lesz. 2021-22-ben 5000 milliárd forintot fordítunk a gazdaság újraindítására. Mindenki vissza tudja szerezni a munkahelyét, vagy újat tud kapni - tette hozzá.
 
Több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt. Most esélyt látok, hogy mindenki talpra tud állni - mondta a kormányfő.
 
Volt olyan kerület, az I. kerület, ami megduplázta a teraszom díját. Most eltöröltük a teraszdíjat - mondta a kormányfő. Áprilisban és májusban is lesz bértámogatás, automatikusan utalják majd ezt. 
 
A teljes interjú itt hallgatható meg!

 

 
magyarhirlap.hu / hirado.hu


YouTube