Orbán Viktor megígérte, hogy megvédi a jogállamiságot

2019.05.09 17:02

Orbán Viktor szerdán még javában szidta és temette a romlott nyugatot a kolozsvári Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen, a következő napon, alig 200 kilométerrel távolabb már teljes mértékben közös nevezőre jutott szövetségeseivel, közöttük az Európai Unió nyugat-európai tagállamaival. Igaz, Kolozsvárott a magyar miniszterelnök azt is mondta, hogy Magyarország számára a tagság egy nemzetközi szervezetben nem cél, hanem csak eszköz.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozóján 2019. május 9-én

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

 

Az EU állam- és kormányfői 27-es körben, a britek nélkül találkoztak Nagyszebenben, azzal a céllal, hogy meghatározzák, milyen Európát szeretnének a jövőben. A dolog szépséghibája, hogy Nagy-Britannia még mindig az EU tagja, de ebben a körben már nem számoltak a szigetországgal.
 
A Nagyszebeni nyilatkozat tíz pontba sűrítette össze azokat a célokat, amelyeket követni akarnak a tagállamok. Elöljáróban azt szögezték le, hogy  egységesen fellépve az EU erősebb ebben a nyugtalanabb, kihívásokkal teli világban.
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (második sor j4) az Európai Unió nagyszebeni rendkívüli csúcstalálkozóján 2019. május 9-én
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
 
“Kelettől nyugatig, északtól délig egy Európát fogunk védeni” – ez szerepel az első pontban, kiemelve, hogy nincs helye olyan megosztottságnak, amely a közös érdekek ellen dolgozik. A továbbiakban megígérték a tagállamok, hogy jóban-rosszban egységesek fognak maradni és szolidaritást vállalnak egymással, sőt, minden esetben közös megoldásokra fognak törekedni. A folytatás is pont olyan, mint amiben az EU és Magyarország nem szokott egységes lenni, de most Orbán Viktor is aláírta:
 
„A jövőben is védeni fogjuk az életmódunkat, a demokráciát és a jogállamiságot. Soha nem fogjuk magától értetődőnek tekinteni az európai polgárok nehezen kivívott elidegeníthetetlen jogait és alapvető szabadságait. Meg fogjuk védeni a Szerződésekben foglalt közös értékeinket és elveinket.”
 
Az EU vezetői kötelezettséget vállaltak arra is, hogy csökkenteni fogják az Unión belüli különbségeket, és az embereket a politika elé helyezik és megvédik a polgárok biztonságát és ennek nem lehet pénzügyi akadálya. Kitértek a fiatalokra is, azt ígérték a következő generációknak, hogy a jövő kihívásainak megfelelni képes Uniót építenek.
 
Abban is megállapodtak, hogy globális szinten növelik majd az EU befolyását, egyrészt a nemzetközi rend fenntartása, másrészt pedig az új kereskedelmi lehetőségek kiaknázása terén. Megemlítették a környezetvédelem és az éghajlatváltozás elleni küzdelem ügyét is.
 
Végezetül a következő generációknak is üzenve ez a kitétel szerepel: „A ma Európai Uniója erősebb a tegnapinál, erejét pedig tovább kívánjuk növelni a holnapra készülve.”
 
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke nagyszebeni találkozójukon az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának napján, 2019. május 9-én
 
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs
 
 
A nagyszebeni EU-csúcs alkalmat adott szűkebb körű egyeztetésekre: az MTI által közölt fotók szerint Orbán Viktor találkozott a visegrádi országok miniszterelnökeivel és fogadta Donald Tusk, az Európai Tanács lengyel elnöke is. 
 
magyarhang.org