Orbán Viktor megszólalt az omikron variánsról, így védekezne a kormány (+a teljes interjú)

2021.12.03 08:07

Az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt, mint amekkora veszélyt jelent - mondta Orbán Viktor az omikron variánsról a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! műsorában pénteken. A miniszterelnök hozzátette, óvatosak, figyelik a tudományos eredményeket, mert aki egyszer már a tejjel megégette a száját, a vizet is óvatosan issza.

 
 
A kormány meghosszabbítja az oltási akcióhetet. Orbán Viktor szerint a számok magukért beszélnek, tegnapig 1 millió oltást adtak be, 800 ezer megerősítő oltás volt, 115 ezer pedig első oltás. 
 
Orbán Viktor közölte, hogy a  harmadik oltás tekintetében egészen száguldunk, 2 millió 600 ezernél járunk. Az első és második oltás hatékonysága 6 hónap után kezd csökkenni, viszont harmadik oltással ez ismét 90 százalékos szintre hozható.
 
A legnagyobb ajándék, amit idén egymásnak adhatunk, ha beoltatjuk magunkat - mondta a miniszterelnök. 
 
Nagy terhet jelent, de fantasztikusan küzdött mindenki, orvosok, ápolók, rendvédelmisek, akik felesküdtek erre, nem roppant össze a magyar egészségügyi kapacitás, jól állja a sarat - mondta Orbán Viktor a műsorvezető kérdésére, hogy az akciópontok felállítása nem jelent-e túl nagy terhet a magyar egészségügyi rendszernek.
 
Az omikron variánsra vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta: az első egy-két nap ijedtsége nagyobb volt, mint amekkora veszélyt jelent. “Beszámoltatja a minisztert”, óvatosak, figyelik a tudományos eredményeket - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: aki egyszer már a tejjel megégette a száját, a vizet is óvatosan issza.
 
A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Ausztriában az egészségügyi kapacitások nem elégségesek, ezért vannak ott a szigorítások.
 
Nem kell megijedni, nem fogunk rátörni senkire, nem kopogtatunk be minden ajtón, de mindenkit felkeresnek e-mailben, sms-ben, levélben, mert a 2 oltás “nem örök életre szól”, ezért azokat, akik még nem vették fel a harmadik oltást, megkeresnek, hogy oltassa be magát.
 
Minden településen oltási akciónapokat szerveznek. Azt remélik, hogy ettől rakéta sebességgel megnő a beoltottak száma 

- mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy akiknek lejár a védettsége, hat hónap után, azokat értesítik erről.
 
A pedagógus szakszervezetek attól tartanak, hogy tanárhiány lesz, mert sokan nem akarják felvenni az oltást. Orbán Viktor szerint a tanárhiány fontos kérdés, de “nekünk a gyerekeink és az ő egészségük megőrzése a legfontosabb”.
A szülők részéről kellő tisztelettel, de jogos elvárás, hogy ha a gyerekeinkkel foglalkoznak, az egészségük megvédése érdekében vegyék fel az oltást - mondta Orbán Viktor.
 
Nyugat-Európában van egy hullám, ami nem tartja tiszteletben azt, hogy a gyermekek emberré nevelése az a szülőknek a joga. Az nem történhet meg, hogy a kötelező iskolákban mindenféle aktivisták olyan eszméket népszerűsítenek szexuális területen, amelyekkel én, mint szülő nem értek egyet - magyarázta Orbán. Szerinte a hosszabb távú jövőnkről szóló elkeseredett küzdelem zajlik a háttérben, azért van szükség népszavazásra, mert a magyar kormány nem tudja egyedül megvédeni a magyarok érdekét. Orbán Viktor felhozta a migráció elleni népszavazást, hogy azzal sikerült erőt demonstrálni Brüsszelben. 
 
Ha ennek nincs jelentősége, Brüsszel miért zsarol bennünket? - kérdezett vissza
annak kapcsán Orbán Viktor, hogy az ellenzék szerint a gyermekvédelmi törvényben foglalt ügy nem valós problémán alapul.
 
Egy választás nem egy délutáni kiruccanás, hanem egy komoly dolog. Persze, hogy be akarnak avatkozni, mert azt szeretnék, hogy a következő négy évben energia, bevándorlás és gyereknevelés kérdésben Brüsszel akadály nélkül tudjon menni. De mi magyar kormány vagyunk, ami jó, azt átvesszük, ami nem, azzal szembe megyünk - mondta a miniszterelnök.
 
A baloldal azt akarja, hogy többet fizessenek az emberek az áramért és a gázért, a jobboldal azt, hogy kevesebbet – mondja Orbán.
 
Amikor az önkormányzatokról beszélünk, nem csak annak vezetőire, hanem az ott élőkre is gondolni kell. A budapestieknek és hódmezővásárhelyienek is az a jó, ha emberek kevesebbet fizetnek az áramért és gázért. A kormány döntése után az önkormányzatok is csatlakozni tudnak egyetemes energiaszolgáltatókhoz, így alacsonyabb lesznek a felhasználói díjak. Örülünk, hogy segíthettünk - válaszolta Orbán Viktor az arra vonatkozó kérdésre, hogy Budapest és Hódmezővásárhely elsők között jelentkezett az önkormányzatoknak szóló rezsicsökkentésre.
 
A teljes interjú:

 

forrás: hirado. hu / mti,hu