Orbán Viktor: Nagy változások jönnek (+a teljes interjú meghallgatható

2021.06.11 08:07

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban
Fotó: Facebook

 

A kormányfő azzal kezdte a beszélgetés, hogy elmondta, hogy a nyugdíjprémium más mint az szja-visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve - tette hozzá. Ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz - mondta. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres - mondta a kormányfő.
 
Orbán Viktor szerint egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak. Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó. 
 
Nemzeti konzultációra küldjük ezt a kérdést, hamarosan megindul.
 
Abban a koordinátarendszerben kell egyetértés, hogy mi a jó és mi a rossz . Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság mint korábban. Nagy változások lesznek a járvány után - tette hozzá. Ez a járvány nem az egyetlen volt, hanem lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük.
 
A kormányfő a migrációról azt mondta, hogy migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtóján. Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni. Tavaly 10 ezer, míg idén 38 ezren akartak Magyarországra jönni - tette hozzá. Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migárció kérdése. Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot. Nemcsak az illegális migrációt, hanem semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben. Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban.
 
A fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van - tette hozzá. Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie - mondta a kormányfő. Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született - tette hozzá. A cél nem az, hogy idejöjjenek, és itt maradjanak.
 
Orbán Viktor elmondta, hogy az a kiindulópont, hogy nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk. A kormányfő szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolidaritás az emberek között, és számos történelmi eset bizonyítja, hogy a baj nem bezárkózást eredményez, hanem az emberek közötti kapcsolatrendszerek is megváltoznak. A vállalkozók között most valóban van valami, hogy nem egyenként kell boldogulni, hanem segítséget is kell nyújtani. Az MKIK ragyogó javaslatokat dolgozott ki.
 
Az MKIK több fontos javaslatot tett. Nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek. A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram - tette hozzá.
 
Felvenni az első oltást, és majd nem felvenni a másodikat nem jó eljárás - tette hozzá. Persze vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen. Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben lehúzzák a védettségi listáról. A kormány nem dolga, hogy az embereket noszogassa - tette hozzá.
 
Továbbra arról is szólt, hogy akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vettek, azok nagyon sokat dolgoztak az elmúlt 16 hónapban. Nagyon sokan jóval többet dolgoztak, mint korábban - tette hozzá. Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, de ezt mindenki vegye ki.
 
Már a korábbi kormányzati ciklusban is nagyot emeltek a minimálbéren, de még mindig nem elég. A járvány után a legfontosabb elvárás az lehet a gazdasággal, hogy biztonságot adjon, akkor a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük. 
 
A legkevesebbet keresőket kell megerősíteni - mondta.
 
Orbán Viktor elmondta, hogy a kkv-k esetében lehetnek elbocsátások a magasabb minimálbér miatt. Meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget - tette hozzá.
 
A 200 ezres minimálbér amit szeretnénk, de most ezen dolgozunk. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz - tette hozzá. 
 
Ideológiai zűrzavar fenyegeti a Eb-t

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a labdarúgó Eb esetében nagy eredmény, hogy ott lehetünk. Nehéz ide bekerülni. Fenyegette a játékot a járvány - tette hozzá. Az ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot. Az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye ez a térdelés. Megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell elhordozniuk - mondta a kormányfő.

A kormányfő szerint azért is probléma a letérdelés, mert idegen a kultúránktól. Állva kell meghalnunk, ha vesztünk is. Nem kérhetjük, hogy viselkedjen gyengébben a sportoló. Milyen jó, hogy ez a rabszolgatartási probléma elkerült minket - zárta szavait.
 
 

A beszélgetést itt meghallgathatja:

forrás: mti.hu / hiradó.hu / magyarhirlap.hu