Péntek reggel, Kossuth Rádió – Orbán Viktor: Nem akarok kompromisszumot kötni (+a teljes interjú)

2020.11.27 08:09

Várhatóan már a jövő héttől elindul egy olyan regisztrációs folyamat, ahol előjegyzésbe vetethetik magukat azok, akik szeretnék majd beoltatni magukat a koronavírus elleni vakcinával – jelentette be szokásos péntek reggeli, a Kossuth rádiónak adott interjújában Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a karácsonyi ünnepre milyen szabályok lesznek, erről nyolc-tíz nap múlva fog a kormány dönteni.

Orbán Viktor a rádióstúdióban
 
Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
 
Az uniós költségvetésre és közös hitelfelvételre adott magyar és lengyel vétó uralta Orbán Viktor rádióinterjújának első felét. A miniszterelnök –  miután csütörtökön egyeztetett  Mateusz Morawieczki lengyel kormányfővel – azt mondta, hogy „mindent megfontoltunk és továbbra is kitartunk a nyári álláspontunk mellett”. A miniszterelnök szavai szerint világosan meg kell mondani az európai képviselőknek, hogy rossz álláspontot képviselnek, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy politikai kérdéseket kötnek össze a válságkezeléssel. Ismert, az unió jogállamisági feltételekhez kötné a kifizetéseket.
 
Orbán Viktor kiemelte, ahhoz, hogy az európai válságkezelő alap és a költségvetés létrejöjjön, a magyar és a lengyel szavazat nélkülözhetetlen. – Én nem akarok kompromisszumot kötni – mondta, hozzátéve, hogy megoldást kell találni, márpedig a kompromisszum és a megoldás nem mindig ugyanaz. Magyarország és Lengyelország július óta mondja, hogy nem lehet jogállamisági kritériumokhoz kötni a kifizetéseket.
 
Orbán: A következő hónapokat Lengyelországgal közösen fogjuk megvívni
 
Szóba hozta a kormányfő ismét Soros Györgyöt is, aki szerinte „legjobb lenne, ha hazamenne Amerikába”. – Tudjuk, hogy a markában tart jó néhány uniós képviselőt, de világossá kell tenni, hogy nem lehet befolyása európai kérdésekben – fűzte hozzá.
 
Rákérdezett a műsorvezető arra is, mit szól hozzá, hogy a Project Syndicate nem közölte le a Soros Györgynek írt válaszcikkét. Erre a kormányfő csak annyit mondott, hogy ilyen a baloldali sajtószabadság.
 
A koronavírus-járványra rátérve Orbán Viktor azt mondta, hogy két frontvonal most: az egyik a kórházakban, a másik az iskolákban. Előbbiekben életeket, utóbbiakban pedig munkahelyek megmentéséről van szó. A kórházakban – fogalmazott Orbán Viktor – „nem látok egyelőre biztató jeleket”, ezért továbbra is tartani kell a szigorú szabályokat, így a kijárási tilalmat is. A legfrissebb adatok szerint egyébként hamarosan el fogja érni a 10 ezret a kórházban ápolt betegek száma.
 
A miniszterelnök elmondta azt is, hogy az oltási tervet már hetekkel ezelőtt kidolgozták. A torlódás elkerülése érdekében talán már a jövő héten elindítanak egy akciót, ahol az emberek előjegyzésbe vehetik, regisztrálhatják magukat.
 
Az operatív törzs egyelőre azt nem tudja megmondani, hogyan lesz a karácsony. Nyolc-tíz nap múlva a kormány dönteni fog arról, hogy milyen szabályok lesznek majd érvényesek.
 
A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg:
 
 

 

 
mti.hu / hang.hu