Orbán Viktor: Túl messzire ment a baloldal – Mi a békében vagyunk érdekeltek! (+videó, a teljes interjú)

2022.01.28 08:15

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, több esetben túlmesszire ment a baloldal a járványkezelés bírálatában. Persze lehet mindent jobban csinálni, de ha túl messzire megy, akkor félreérti a helyzetét - tette hozzá.
 
 
A kormányfő szerint a pártoknak tudniuk kell, hogy az egészet szolgálják. Orbán elmondta, amikor úgy támadják a járványkezelést, hogy lebeszélik az embereket arról, hogy ők is a védekezés részesei legyenek, akkor az egész ellen tesznek. 
 
Egy bizonyos határon nem lehet túlmenni.”  
 
Az Operatív Törzs lassan kétéves lesz, és nagyon sokan dolgoznak azon, hogy a megmentsék az emberéleteket, és nem érdemlik meg ezeket a támadásokat - mondta el a kormányfő.
 
A miniszterelnök úgy látja, a vírus elleni védekezés kérdését ki kellene vonni a választási kampányból.  
 
Minden kormányzati döntést a magyar emberek biztonsága vezeti - mondta a kormányfő. Orbán Viktor közölte, mindig kell tartalék vakcinából, de ráhagyással dolgoznak, és a készletek egy része elveszíti a szavatosságát.
 
Éppen ezért egy részét odaadják azon országoknak, akiknek szüksége van rá, és nem semmisítik meg - tette hozzá. A lejárathoz közelítő vakcinákat megpróbáljuk értelmesen felhasználni.  
 
Több lábon kell állnunk
 
Orbán Viktor arról is beszélt, a vakcinát gyárakban gyártják, és a gyáraknak tulajdonosai vannak, akik profitot szeretnének elérni. A gyógyszergyárak nagyon fontosak, de nem szolgáltathatjuk ki magunkat ilyen gyáraknak - tette hozzá. 
 
Vakcinabeszerzés szempontjából nem állhatunk egy lábon. Nekünk több lábon kell állnunk.”
 
A kormányfő szerint nem szabad lemondani arról, hogy azon országok, akik képesek jó vakcinát előállítani, azokkal megmaradjon a kapcsolat.
 
Orbán Viktor az élelmiszerárstopról azt mondta, normális esetben a kormánynak nem kell beavatkoznia az árakba. 
 
Vannak rendkívüli helyzetek, és akkor a kormány nem mondhatja, hogy a gazdasági szereplők majd megoldják a helyzetet.”
 
A kormányfő szerint a világgazdaság belépett a magas inflációs korszakba, és ekkor a kormány nem várhatja a piaci szereplőktől az árak kiegyenlítését. Amíg nem kerülnek vissza a dolgok a megfelelő kerékvágásba, addig azonban élni kell - tette hozzá. 
 
Mindnyájunknak be kell menni a boltba, és ki kell fizetni a termékeket, és jobb a korábbi alacsonyabb áron fizetni - mondta Orbán Viktor.
 
 Brüsszel elhibázott politikája megbukott
 
Ezen a szinten nem lehet komolyan beszélni - mondta a kormányfő arról, hogy egyes ellenzéki szereplők szerint ő tehet az inflációról.
 
A miniszterelnök úgy látja, az energiaárak növekedése miatt ugrottak meg az árak. Az energiaárak esetében Brüsszel politikája megbukott, mert a klímavédelem szempontjából magas árakat akar - emelte ki, majd hozzátette: Ennek az eredménye lett a magas infláció. Zsákutcába jutott ez a politika.
 
Orbán Viktor szerint akármit is mond a baloldal, a rezsicsökkentés mellett ki kell tartani. A nagy szennyezőknek kell fizetniük, és nem az embereknek - tette hozzá. 
 
Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek
 
Orbán Viktor közölte, hogy az elmúlt 12 évben sok dolog épült fel Magyarországon, így lett egy stabil politikai rendszer, és egy gazdasági rendszert, ami a számok alapján működik. Kiépült egy új adó-és bérrendszer. Kiépült a családtámogatási rendszer, de persze van még munka. 
 
Új elemeket is be kell építeni a családtámogatási rendszerbe, de erre csak akkor lesz lehetőség, ha kapunk még négy évet.”
 
Mi a bevándorlást nem akarjuk követni, és azon dolgozunk, hogy olyan körülmények legyenek, hogy merjenek az emberek gyereket vállalni - tette hozzá. Minden eleme fenn fog maradni a mostani családtámogatási rendszernek, ha bizalmat kapunk - mondta Orbán Viktor.
 
A magyar gazdaság fantasztikusan teljesített
 
A fő cél, hogy a gyermekvállalás ne teremtsen nehezebb helyzetet egy adott család esetében, sőt anyagi előny legyen azokkal szemben, akik nem vállalnak gyermeket - mondta Orbán Viktor. Mindennek a legvégén az szerepel, hogyha nincs gyerek, akkor nincs jövő - tette hozzá. Az utóbbi kijelentés pedig már az 1998-as kormányprogramban is szerepelt. 
 
2021-ben a magyar gazdaság fantasztikusan teljesített, miközben sokakat meggyötört a járvány - mondta a kormányfő. 6 százalék feletti növekedés volt.
 
Orbán Viktor elmondta, hogy mindig is vissza akarták adni a baloldali kormány által elvett 13. havi nyugdíjat. Ugyanígy gondolkoztunk a személyi-jövedelemadó visszaadásáról, és a családok segítéséről - tette hozzá. 
 
Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben
 
A kormányfő szerint minket nem lehet sehová sem odarendelni, mi mindig a nemzeti érdeket tartjuk a legfontosabbnak a külpolitikában is. 
 
Szeretném növelni a magyar-orosz gázmegállapodásban szereplő gázmennyiséget az ország biztonsága érdekében.”
 
Magyarország a béke mellett érdekelt a mostani biztonsági helyzetben - emelte ki a miniszterelnök, majd hozzátette, hogy: Folyamatosan egyeztetek a szövetségesekkel, és úgy megyek Moszkvába.

Az interjú 6 perc 50 másodpercnél kezdődik!

 

 


hirado.hu / mti.hu / facebook.hu