Orbán Viktora függöny mögött bujkált, majd beleállt a vitába

2015.12.07 15:08

Több ellenzéki is kérdezte volna Orbán Viktort a Parlamentben, aki sokáig egy függöny mögött álldogált. Majd mégis vállalt három szócsatát, mivel egyébként házszabályt sértett volna: korrupciós vádakat, családtagok helyzetbe hozását és az elcsalt földárveréseket is ugyanazzal a higgadtsággal tagadta. Akinek pedig kifogása van, az nyugodtan forduljon az állami szervekhez – javasolta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hosszú ideig az ülésterembe vezető függöny mögött ácsorgott a Parlamentben, pedig hozzá intéztek többen is azonnali kérdéseket. A miniszterelnök kabinetfőnökére, Rogán Antalra bízta a válaszokat, de a jobbikosok és az MSZP-sek is inkább a miniszterelnökkel vitáztak volna oligarchákról, korrupcióról és földkérdésről, így elálltak a kérdezéstől.

Majd Orbán mégis beült a padsorokba és három kérdésre is maga válaszolt. Nem is tehetett másképp, ugyanis a házszabály szerint legfeljebb három alkalommal hivatkozhat a miniszterelnök "halaszthatatlan közfeladatokra" és jelölhet ki maga helyett más válaszadót. Volner János viszont ma negyedszer tette fel ugyanazt a kérdést, de az előtte kérdezni akarók ismét hoppon maradtak.

Volner versus Orbán

Volner János (Jobbik) Mészáros Lőrinccel és Garancsi Istvánnal hozakodott elő és arra kérte Orbánt, hogy magyarázza már meg, miért kötnek ilyen jó üzleteket a miniszterelnök közvetlen környezetéhez tartozó üzletemberek. Volner azzal viccelődött, hogy több fideszes ismerőse is volt, akik mindig azt mondták, hogy Orbán biztosan nem tud a korrupcióról, minden a háta mögött történik. Majd a jobbikos lecsapta a saját magának feldobott labdát: azért csak "voltak" ilyen fideszesek, mert ezek az emberek ma már a Jobbikra szavaznának.

Orbán a "gazdaság és politika ilyen összefüggéseiről" nem tud, szerinte amíg Volner nem hoz konkrét ügyeket, visszaéléseket, addig amit csinál, az csupán "politikailag motivált vádaskodás". Ha viszont tud konkrétumokat, akkor arra kéri Volnert, hogy jelezze a hatályos állami szerveknek, amire azok majd lépnek. A kormánytól mindössze annyi várható el a kormányfő szerint, hogy tisztességes munkára bírja ezeket az állami szerveket. Ezen túl Orbán nem hagyja, hogy üzleti ügyek a politikát befolyásolják.

Volner szerint ilyen hozzáállással egyértelmű az eredmény: banánköztársaság lesz így, nem magyar felemelkedés.

Orbán nem hagyta ennyiben és elővette a Jobbik elleni aduászt, KGBélát: "kormányon sem voltak, mégis súlyos pártfinanszírozási botrányba keveredtek" – mondta a miniszterelnök, bár nem magyarázta, hogyan kapcsolódik a kémkedéssel vádolt Kovács Béla ügye a Jobbik pénzügyeihez.

Sallai R. versus Orbán

Az LMP képviselője, Sallai R. Benedek is előhúzott egy ravasz trükköt az ingujjából: múltbeli, a földkérdésről adott nyilatkozatokat olvasott fel kérdés gyanánt, majd azt kérdezte Orbántól, hogy mit szól ezekhez? Orbán biztosra vette, hogy az ő nyilatkozatairól van szó, így rávágta, hogy tartja mindegyiket. A csínytevő Sallai viszonválaszában elárulta, hogy az egyik állítás tőle származik, de a viccet félretéve tényleg érdekelné, hogy a miniszterelnök nem tartja-e aggályosnak a jelenleg folyó földprivatizációs ügyeket.

Orbán nem talál semmi kivetnivalót a földárverésekben: azok nyilvánosan zajlanak és a hozzá eljutott számok azt bizonyítják, hogy a kis- és középgazdák is rengeteg földhöz jutnak. Abban igazat adott az LMP-snek, hogy valóban azt mondta korábban, nem adnak el magyar földet külföldi állampolgároknak, mégis kilenc külföldi állampolgár nyert árverést. De a miniszterelnök szerint "nem biztos, hogy meg is vásárolhatják a földet", akik nyertek; viszont ennél közelebbit nem árult el homályos utalgatásáról.

Schiffer versus Orbán

Az LMP-társelnöke Orbán vejéről, Tiborcz Istvánról kérdezett: Hogy lehet, hogy a LED-lámpás közbeszerzési buliban ajánlattevői és ajánlatkérői oldalon is ugyanazokat találjuk?

Schiffer szerint ráadásul az új közbeszerzési törvény csak tovább segíti az olyan ügyek legitimálását, mint amilyen az Elios által megnyert közbeszerzések voltak. Ezért szigorúbb összeférhetetlenségi szabályokat íratna az LMP-s frakcióvezető a "Lex Tállaiba", mert szerinte kevés, hogy az csak egy háztartásban élő rokonokra terjed ki jelenleg. Főleg egy olyan országban, ahol a Mikulás is Seszták Miklós embere - ugyanis Kisvárdán Schiffer ezt látta.

Orbán azzal védte a közbeszerzési szabályozást, hogy "a szocialisták idejében" sokkal rosszabb volt minden: kevésbé átlátható pályázati rendszer, zavaros cégtulajhálózatok és lazább összeférhetetlenségi szabályok. Most viszont "betartható és életszerű" a közbeszerzési törvény szabályozása, hiszen az ember "azokért tartozik felelősséggel, akikkel egy háztartárban él".

Schiffer Orbánnal szemben úgy tudja, hogy a polgári törvénykönyv "már legalább fél évszázada" eléggé jól meghatározta, hogy ki számít rokonnak és ki nem, és ehhez nem kell a háztartás fogalmát felhasználni.

A miniszterelnök azzal zárta rövidre a vitát, hogy "nem szimpatizál azzal a zűrzavarral, ami a politikusok vagyonbevallása körül van", ezért legszívesebben átvenné egy "tisztességes demokrácia" gyakorlatát, "mondjuk Németországét". Ha pedig bármelyik családtagja mégis elindulna közbeszerzésen, akkor azt kérte, hogy szóljanak neki.

hvg.hu