Orbánnak most kell kiállnia a képviselők elé

2015.12.07 11:58

Egyetlen fontos témája van a mai parlamenti ülésnek, órákon át kérdezik a képviselők a kormány tagjait, élükön Orbán Viktorral.

B-hét kezdődött a parlamentben: a mai rövid ülés lesz az egyetlen, amit ezen a héten tartanak. Igaz, ma órákon át a kormányt kérdezhetik a képviselők, sőt, elvileg ma kell Orbán Viktor nak is válaszolnia a hozzá beadott azonnali kérdésekre.

A napirend előtt a kormánypártok nem mentek bele nagy politikai adok-kapokba - a fideszes Nyitray Zsolt az Eszterházy Károly Alkalmazott Tudományok Egyeteméről beszélt, a KDNP-s Firtl Mátyás pedig a Fertő tó körüli fejlesztésekről. Schiffer Anddár (LMP) arról beszélt napirend előtt: van-e Magyarországnak ma külpolitikája? Szerinte az, hogy Európa peremén több állam összeomlott, nagymértékben az USA és a NATO politikájának oka, amihez Magyarország is asszisztált. A Magyar Külügyi Bizottság kormánypárti elnöke eközben még uszítja is az USA-t, hogy még több ilyen beavatkozás legyen - mondta. Az MSZP elnöke, Tóbiás József pedig az egészségügyünk rossz helyzetéről beszélt: miközben Európa-szerte orvoshiány van, Magyarországon az orvosok úgy érzik, hogy nincs elég anyagi és tárgyi feltételük a munkájuk biztonságos elvégzéséhez. Válaszában Rétvári Bence államtitkár arról beszélt: azért nőtt az orvoselvándorlás, mert az MSZP elvette a kórházi dolgozóktól a 13. havi bért, helyette bevezette a vizitdíjat. Végül a jobbikos Novák Előd szólalt fel - ő arról beszélt, hogy az országot meg kell védeni a politikusok korrupciójától.

A mai ülésnek mindössze két napirendi pontja van: előbb másfél órán keresztül kérdések jönnek, majd újabb másfél órán át azonnali kérdések.

Ezek közt az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezné Orbántól, hogy "kinek a rokonát tisztelhetjük a törvénymódosításuk mögött" -  valószínűleg arról a múlt héten elfogadott javaslatról lesz szó, amely szerint a politikusoknak a rokonai már csak akkor nem indulhatnak közbeszerzésen, ha egy háztartásban élnek a vezetővel. A Jobbik elnöke, Vona Gábor azt kérdezné Orbántól: mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete. Az LMP-s Sallai R. Benedek és Schmuck Erzsébet pedig azzal a címmel adott be azonnali kérdést a kormányfőhöz: "A fidesz-kormányzás alatt fog magyar föld külföldi kézbe kerülni?"

Az MSZP-ből Gőgös Zoltán "Számíthatnak-e önre a pápaiak, miniszterelnök úr?" címmel kérdezi Orbánt, a jobbikos Magyar Zoltán pedig arról, hogy "önnek bármilyen árat megér a haverok kiszolgálása"? A legkreatívabb című azonnali kérdéssel az LMP-s Schiffer András próbálkozik, aki azzal a címmel készül azonnali kérdésre Orbánhoz: "És ezt így hogy?" Ehhez hasonlóan előre jelezhetetlen a téma a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdésénél: "Meddig tűri még?"

Sztojcsev Iván
vg.hu