Óriási az elvándorlás az egészségügyből

2015.12.30 10:16

A cikk szerint legtöbb magyar szakember (közel 1600-an) Németországban talált munkát, de sokan mennek Angliába és Ausztriába is.

Szinte naponta állnak fel kórházak dolgozói, hogy egy jobb élet, jobb fizetés és jobb bánásmód reményében.

A Das Krankenhaus című német szaklap néhány éve megjelent összehasonlító elemzése szerint egy osztrák kórház kezdő orvosa forintra átszámolva több mint fél-háromnegyed millió forintot vihet haza havonta, tapasztalt kollégája viszont, aki legalább tizenkét éve a pályán van, megközelítőleg kétmillió forintot keres.

Németországban ennél is jobb a helyzet: ott a legalacsonyabb kezdő fizetések is elérhetik a 700 ezer forintot, a kétmilliós határ átlépése pedig 8-10 év után már egyáltalán nem lehetetlen. A kivándorlást és az elhelyezkedést segíti, hogy a hivatalos tájékoztatás szerint lényegében automatikusan elismerik a képzését mindazoknak az ápolóknak és orvosoknak, akik Magyarországon munkát vállalhatnának, praktizálhatnának. Az akkreditációhoz csak a bizonyítványokra és egy szabad délelőttre van szükség.

A fizetési lehetőségek alapján nem is csoda, hogy a 2014. december végéig 1597 magyar orvost regisztráltak Németországban. A német szövetségi és a tartományi kamarák által összegyűjtött adatok szerint hazánkból tavaly 174-en vállaltak munkát német kórházakban. A Németországban dolgozó orvosok több mint tíz százaléka külföldi; a számuk tavaly meghaladta a 34 ezret.

Kicsit nyugatabbra, az Egyesült Királyságban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kötelékében álló magyar orvosok száma 2014 szeptemberében 342 volt. A további, nem orvosi személyzethez tartozó magyarok számát a Health and Social Care Information Centre adatai alapján ugyanebben az időszakban 504-re tették, a szülésznők és védőnők között összesen 113 magyart tartottak nyilván.

mno.hu