Óriási dobásra készül a Posta! Erre készülhetünk a sárga csekkeknél

2015.06.02 10:41

Új szolgáltatásokkal és termékekkel tölti fel a Magyar Posta a 2700 fizikai postahely tartalmát annak érdekében, hogy racionálisan életben maradjon a jelenlegi hálózat, hiszen a klasszikus tevékenységből származó bevétel csökken és a társaság 30 ezer embert alkalmaz. Erre jó lehetőség a logisztikai üzletág folyamatos fejlesztése, a nemzeti közműcégek számára működtetett ügyfélszolgálat, a takarékszövetkezeti hálózatban való részvétel, a pénzügyi termékportfólió bővítése - fejtette ki a Portfolio-nak adott interjújában Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója.

Azt is elárulta, hogy az ügyfélbarát kiszolgálás érdekében egy több évtizedes problémának vet véget hamarosan a Posta: a csekkbefizetés esetén a kártyás fizetés nem készpénzfelvételnek fog minősülni, vagyis az ügyfeleknek nem kell megfizetniük a többszáz forintos készpénzfelvételi díjat. A postavezér szerint tavaly kifejezetten jó évet zárt a cég és hasonló folyamatokat látnak az idei első negyedévben is.

Legfontosabb részletek:

-    A brókerbotrány miatti kártalanítások során 90 ezer ügyfél felé teljesített kifizetést a Posta.
-    A kártalanítás egyik következménye, hogy egyre szívesebben választják pénzügyi szolgáltatójuknak a Postát, már 30 ezer befektetési számlánál jár a társaság.
-    Belső szervezeti- és szemléletváltásra is szükség van a Posta hosszú távú sikeres működtetéséhez. Ezt azonban nem lehet egyik pillanatról a másikra elérni.
-    Az FHB Bankban létrejött tulajdonszerzésnek köszönhetően már az idei év nyarán bővül a Posta pénzügyi termékportfóliója. Jön például egy rövid lejáratú hiteltermék, ami klasszikusan lakossági fogyasztási hitel lehet.
-    A csekkbefizetés nem egy elavult dolog, vannak előnyei is ennek a befizetési módnak és a társaság arra törekszik, hogy az ügyfelek minél kényelmesebben, egyszerűbben tudják befizetni sárga csekkjeiket. Erre van a csekkre nyomtatott QR-kód és a csekkbefizető automata.
-    A következő fontos lépés a sorban, hogy 5700 darab POS-terminált cserél le a társaság, ezek közül 3400 POS-terminál telepítése valósul meg május végéig. Ennek köszönhetően már nem minősül készpénzfelvételnek bankkártyás fizetés a hálózatban.
-    A hazai piacon megjelenő kihívókkal felveszi a versenyt a Posta, a gigantikus globális szereplők viszont más ligában fociznak.
-    A stratégiában megfogalmazott üzleti tervek tavaly teljesültek és az idei első negyedévben is hasonló irányok érvényesülnek.
-    A Magyar Posta működésének és teljesítményének értékelése nem pusztán a közgazdasági racionalitás kérdése, 30 ezer foglalkoztatottról beszélünk.

portfolio.hu