Orosz Atanáz: "Teremts békét szívedben"

2017.12.25 13:41

Szenteste idén az Úr napjára, vasárnapra esik. Ahhoz, hogy ez az ünnep igazán békés legyen, magánéletünkben, családunkban és környezetünkben is jó lenne rendet teremtenünk. „Teremts békét szívedben és körülötted sokan fognak megmenekülni!” – hangzik egy évszázada gyakran ismételt jókívánság.

Korunk és környezetünk sok gondját-baját szemlélve ma is aktuálisnak tartjuk ezt a benső békességre szóló felhívást. A boldog ünneplés feltétele a megnyugvás, a békés szívből sugárzó derű. E mögül pedig kár volna kihagynunk Istent, aki kétezer éve oly szépen meglepett bennünket a karácsony igazi örömével. Pál apostol a Tituszhoz írt levelének közepén így fogalmazza meg ünnepünk üzenetét: „Megjelent megváltó Istenünk kegyelme minden ember számára, s arra tanít minket, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az evilági vágyakkal, éljünk fegyelmezetten, szentül és buzgón ezen a világon.”

Évről évre a „mennyből az angyalt” szemlélve felelevenítjük ezeket a tényeket. Hogy megváltó Istenünk azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön és az igazság ismeretére jusson. S hogy mindent megtett és megtesz azért, hogy boldogok lehessünk. Az apostol tanácsát megfogadva már most „szakítsunk az istentelenséggel”, és „éljünk fegyelmezetten, szentül és buzgón ezen a világon”! A karácsony ünnepét megkezdő szent estére mindenkinek meghitt, békés ünneplést kívánok.

oroszatanaz.jpg

Orosz Atanáz püspök, exarcha
 
minap.hu