Ország, okosba

2015.11.24 07:04

Vitanapot tartott tegnap az ellenzék nagykoalíciójának nyomására az Országgyűlés a korrupció elleni harc jegyében. Sajnos ez a téma nem szerepelt a miniszterelnök szabadságharcos listáján. Így a szabad pálinka főzés, filozófus leleplező, bank- és Brüsszel ellenes, rezsivédelmi küzdelmekből ez a jelentéktelen tétel kimaradt.

Az esemény, talán véletlenül, az Európa Tanács Magyarországról készített jelentésére rímelt, amely a korrupció elleni intézkedéseit tartalmazta. Ha csöndben is, ha halkan is, hogy senki meg ne hallja, azért a kormány a legtöbb javaslatot figyelembe vette és eleget tett a Tanács kérésének. Csak egy valami hibádzik még mindig: a pártfinanszírozás. Ebben szinte valamennyi parlamenti párt érintett. Azok is, amelyek most ellenzékből - egyébként többnyire joggal - támadják a Fideszt és kormányát. A civil szervezetek szerint a legutóbbi országgyűlési választáson is becslések szerint a pártok általában a tízszeresét költötték a törvényben megengedett összegnek. A források jelentős részét pedig máig balladai homály fedi.

A magyarok többségét azonban nem vitte az utcákra ez az információ. Sem. A szavazó polgárok nem elhanyagolható tömegei szerint a politikus lop, ami sok esetben persze igaz, néha azonban nem, és ez az általánosítás tovább rombolja az amúgy is alaposan megroggyant bizalmat a még megmaradt demokratikus kulisszák iránt.

Van azonban a korrupciónak egy másik hatalmas vadászterülete: a gazdaság. Gyakran igaznak bizonyuló legendák szólnak az uniós milliárdok lenyúlásáról, a néha már a hazai viszonyok között is pofátlan túlárazásokról, a cégre szabott közbeszerzési pályázatokról, amelyeken kizárólag a hatalomnak kedves ajánlattevő nyerhet. Kivéve, ha közben már nem olyan kedves a hatalomnak, vagyis Orbán Viktornak. Mert akkor még azt is elveszítheti, amit korábban elnyert. A Transparency  International kutatásokkal alátámasztott jelentése szerint Magyarországon a közbeszerzések legalább 90 százalékánál kimutatható a korrupció. Valójában persze ez az arány inkább közelít a száz százalékhoz.

A szakemberek szerint korrupció mindig is volt, de az elmúlt öt év "találmánya" az államilag központosított korrupció. Ráadásul úgy, hogy ezt jogszabályokkal bástyázták körül. Fülig Jimmy halhatatlan mondását némileg átalakítva: édes hazánkban bizony minden korrupció mellé egy ügyvédet, vagy törvényt állított a Fidesz. Oszt jó napot!

Bár ez nem titok a megkárosítottak, vagyis az adófizetők nagy többsége legföljebb morog, majd kifizetik a szerelőt, mindenféle szolgáltatót számla nélkül, az agyon adóztatott vállalkozó pedig zsebbe fizeti a munkavállalót.

Az ország elintézi "okosba" amit lehet. Amíg lehet. Nagy kérdés, megéri-e?

Bihari Tamás
nepszava.hu