Országos Könyvtári Napok Miskolcon is – az írott szó mindenkihez eljut

2015.09.30 18:12

„Könyvtárba mentem, gyere utánam!” – ez a szlogenje a hétfőn kezdődő Országos Könyvtári Napok programsorozatnak. Az idén tízéves rendezvény miskolci központja a II. Rákóczi Ferenc könyvtár könyvtárhálózata lesz. A kínálatban mindenki megtalálhatja majd a számára legérdekesebbet, de az otthonülők sem maradnak ki: a könyvek ezúttal házhoz is mennek.

    Ismertető kötet Dalí művészetéről, vagy éppen a lányok kedvenc regénye, a Jane Eyre – egy könyvtárban biztos, hogy mindenki talál az ízlésének megfelelő olvasnivalót. A könyvespolcok telis tele kicsiknek és nagyoknak szóló remekművekkel. A könyvtár viszont ennél is több. Mlakár Zsófia elmondta, a máshol el nem érhető szakirodalom teszi mindennél fontosabbá számára a könyvtárat.

    – Ugyanakkor megismételhetetlen a könyvtár hangulata, azt nem lehet visszahozni egy otthoni könyvtárban sem – fűzte hozzá.

A közösségteremtés és a könyvtár, az olvasás népszerűsítése a legfőbb célja az idén tízéves Országos Könyvtári Napok rendezvényének. A miskolci hálózat már a kezdetektől részt vesz a programfolyamban. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója kiemelte, nagyon fontos kultúraközvetítő intézmény a könyvtár, és az egyetlen olyan kulturális intézménytípus, amely alapvető kulturális szolgáltatásokat nyújt – teszi ezt nagyrészt úgy, hogy ezek a szolgáltatások ingyenesek.

A könyvtár már önmagában számos új élményt nyújt, de a hétfőn kezdődő könyvtári napok még bővebb kínálatot adnak. A szakmát a megyei könyvtárosok találkozójával, helytörténeti konferenciával várják, a miskolciakat pedig kiállítás, gyerekprogramok, köztük Gryllus Vilmos koncertje, író-olvasótalálkozók.
konyvtar_sajtotaj_150930ml_1.jpg

fotó: Mocsári László

Marien Anita, a polgármesteri hivatal Kulturális és Városmarketing Osztály vezetője elmondta, olyan programokkal igyekeznek becsalogatni az olvasókat, amelyek talán szokatlanak a könyvtártól, hiszen van egy sztereotípia a fejünkben, hogy a könyvtárban mit lehet csinálni.

    – Ma már másként kell a könyvtárra gondolni – hangsúlyozta az osztályvezető.

Akit nem sikerül becsalogatni, ahhoz pedig házhoz mennek a könyvek. A megyében sokszor járó, közkedvelt könyvbusz ugyanis, jövő hét pénteken és szombaton a miskolci utakat rója majd, hogy az írott szó mindenkihez eljusson.

minap.hu