Országos tisztifőorvos: az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma (+ videó)

2020.04.02 12:46

Az egész ország területén növekszik a fertőzöttek száma, ráadásul most már nem is feltétlenül igazolható a fertőződés útja, az, hogy ki kitől kapta el a vírust – hangzott el a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fertőzöttek ellátása az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben
 
Fotó: Balogh Zoltán / mti.hu
 
 

A tájékoztatón Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: 585 főre emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon. Az elmúlt 24 órában további egy elhunytat regisztráltunk. Így mindösszesen 21 főre emelkedett azon hangszáma, akik elhunytak a betegségben, illetve valamilyen alapbetegségükre rakódott rá a fertőződés, és ez okozta a halálukat. Az elmúlt 24 óra elhunytja, egy 70 éves férfi, aki szív-érrendszeri megbetegedésben szenvedett, és további anyagcsere-betegsége is volt.
 
A helyzet az elmúlt napokhoz képest annyiban változott, hogy
 
egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma az egész ország területén.
 
Ez változatlanul érvényes minden megyére, és akár minden településre is, hiszen
 
nem tudhatjuk, hogy hol üti fel a vírus a fejét.
 
Most már elmondhatjuk, hogy az egész ország területén jelen van, napok óta ezt mondjuk, és nem is mindig igazolható a fertőződésnek az útja, tehát olyan sok kontaktus történt, ami már nem mindig teszi lehetővé az eseteknek a teljes feltárását, hiszen számos alkalommal már nem is lehet pontosan megmondani, hogy ki kitől kapta el a betegséget.
 
 
Jó hír, hogy a betegek, illetve fertőzöttek számával egy időben a gyógyultak száma is növekszik. Immáron 42 főt tartunk nyilván, aki meggyógyult a betegségből. A mintavételek száma a fertőzöttek számával egyenes arányban nő, hiszen minden gyanús esetet laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzünk, és az ő kontaktusait, aki szoros kontaktusban volt vele, őket is laboratóriumi vizsgálattal nézzük meg. Tehát a fertőzöttek számával mindig növekszik a laboratóriumi mintavételek és vizsgálatok száma is – hangsúlyozta.
 
Praktikus tanácsok a megelőzéshez
 
Néhány tanácsot szeretnék adni azok részére, akiknek a munkavégzés miatt el kell hagyniuk az otthonaikat – mondta. Azoknak, akik saját autóval rendelkeznek, azt javasolta, hogy azzal járjanak munkába. Ha utasokat is szállítanak, azok helyezkedjenek el a hátsó ülésen. Azt kérte, mindenki csak egészségesen menjen munkába. Az országos tisztifőorvos elmondta, még a nagyvárosokban is jelentősen csökkent a forgalom, így viszonylag rövid idő alatt el lehet jutni a munkahelyre, és onnan haza. Javasolta, hogy rendszeresen töröljék át fertőtlenítőkendővel a kormánykereket, a műszerszerfalat, az ajtókilincset és minden olyan felületet, amelyet a gépjárművön is megérintenek: például a rádió vagy a fedélzeti számítógép gombjait is.
 
A tájékoztató videóját itt tudja megtekinteni:

 

 

Ha ki- és beszállunk az autóból, akár odaérkeztünk a munkahelyre, akár pedig haza, az első dolgunk az legyen, hogy mossunk alaposan – szappannal és meleg vagy langyos vízzel – kezet, és fertőtlenítőgéllel is töröljük át a kezünket – figyelmeztetett.
 
Praktikus lehet, ráadásul egészséges is, ha ilyen ritka forgalomban kerékpárral megyünk a munkába – mondta, jelezve egyúttal, hogy aki viszont a tömegközlekedést veszi igénybe, annak ajánlatos időben kimennie a megállóba, hogy ne sokat kelljen ott ácsorognia. Arra kérte az embereket, a járműveken is próbálják tartani a másfél méteres távolságot. A fogódzkodókat is célszerű egy zsebkendővel áttörölni, amelyet a leszállás után rögtön el kell dobni.
 
Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy mind az otthon, mind a munkahelyen használt számítástechnikai eszközöket napjában többször tisztítani kell. A munkahelyen a kilincseket, villanykapcsolókat és a lift nyomógombjait is, vagyis minden olyan tárgyat, amelyet sokan megérintenek.
 
29 csaló ellen indult eljárás
 
Lakatos Tibor rendőrezredes a sajtótájékoztatón arról beszélt, az elrendelt hatósági házi karanténok száma már meghaladta a tízezret, összesen 78 417 esetben ellenőrizték ezeket és 418 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.
 
Az üzletek nyitvatartásával kapcsolatos szabályok betartásánál 39 esetben figyelmeztettek és 61 esetben szabálysértési feljelentést tettek.
 
A kijárási tilalomra vonatkozóan 1187 esetben kellett figyelmeztetni a polgárokat, de vannak visszatérő szabályszegők, például fiatalok csoportjai gyülekeznek a közterületeken. Rémhírterjesztés miatt 32 esetben , csalás miatt 29 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség.
 
Sokan kínálnak most olyan túlárazott termékeket szolgáltatásokat, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, így visszaélve a jelen helyzettel – figyelmeztetett a rendőrezredes.
 
A határhelyzetről Lakatos Tibor azt mondta, nyugodtnak mondható, Hegyeshalomnál és Röszkénél kell csak kisebb várakozásra számítani.
 
A géneknek is fontos szerepe lehet
 
Müller Cecília elmondta, orvosszakmai kérdés arról dönteni, hogy a jelenlegi helyzetben elhalasztják-e a különböző orvosi kezeléseket. A gyógyult koronavírusos betegek terápiáját a szakmai kollégium kézikönyve tárgyalja. Szavai szerint a genetikának is nagy szerepe van a betegség lefolyásában. Mint mondta, ennek folyamatát azért is fontos megismerni, mert a védettség megszerzéséről nyújtana fontos információkat.
 
Kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok a vírus örökítőanyagán alapulnak, a tesztet a WHO ajánlása alapján végzik, eszerint két vizsgálat szükséges ahhoz, hogy biztos eredményt kapjanak.
 
Emlékeztetett, a szociális intézményekben felvételi zárlat van és fokozottan figyelnek az infekciókontrollra, hiszen különösen magas kockázati csoportba tartozók élnek ott.
 
Az esetlegesen kialakuló gócpontokban tovább szigorítanak
 
Lakatos Tibor elmondta:
 
a büntetés-végrehajtási intézmények is részt vesznek a maszkok gyártásában, és növelik a kapacitást.
 
A rendőr ezredes szavai szerint a börtönökben is már a járvány kezdete óta rendkívüli intézkedéseket hoztak a vírus megelőzéséért, eddig egyetlen esetben sem volt megbetegedés.
 
Lakatos Tibor szerint van jelentősége a járvány területi megoszlásának, és a Magyarországon bevezetett intézkedések nem túlzottak, ahol pedig gócpontok alakulnak ki, ott tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken.
 
Ha beteg valaki, húzzon maszkot!
 
Kérdésre válaszolva Müller Cecília szintén elmondta, a koronavírusos páciensek kórházi kezelésénél a klinikai tünetet veszik figyelembe. Ha nem szorul kezelésre az illető, akkor hazaengedik, ám az azt követő 14 nap sérülékeny időszak, a páciensnek fontos figyelnie magát, és azonnal jeleznie kell, ha újból súlyosbodnak a tünetei.
 
A tisztifőorvos azt is hangsúlyozta,
 
hogy az asztmás és allergiás betegek is a fokozottan veszélyeztetett csoportokhoz tartoznak.
 
A szájmaszk utcán történő viselésével kapcsolatban elmondta: az egyéni döntés kérdése, ám a maszkot szakszerűen kell viselni, például nem ajánlatos megérinteni, alányúlni. Azonban ha betegen kényszerülünk elhagyni otthonunkat, a szájmaszk viselése erősen ajánlott.
 
Müller Cecília szerint rendkívül sokféle laboratóriumi vizsgálat létezik, de csak a kijelölt laboratóriumokban kimutatott teszteket tudják értékelni, a többinek nem tudják garantálni a minőségét.
 
Arra a kérdésre, miszerint hányadik pozitív tesztnél regisztrálnak valakit fertőzöttnek, a tisztifőorvos azt mondta, csak a bizonyított eseteket közlik hivatalosan.
 
A legmagasabb szintű védelmet nyújtó védőfelszerelés jár azoknak az egészségügyi dolgozóknak, akik bizonyítottan pozitív koronavírusos betegeket kezelnek. Emellett az olyan beavatkozásokat végzőknek, amelyek aerosolképződéssel vagy a beteg testüregébe történő behatolással járnak – fejtette ki Müller Cecília. Szavai szerint az említett kockázatokkal nem járó területeken elegendő az orvosi maszk, a gumikesztyű, valamint a köpeny.
 
Müller Cecília emlékeztetett:
 
az összes krónikus megbetegedésben szenvedő a magas kockázati csoportba tartozik, így például a magas vérnyomás is, függetlenül attól, hogy hány éves az érintett.
 
Ha valakit a házi karanténban, otthonában ér baleset, rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, vagyis súlyos esetben ugyanúgy kimegy érte a mentő, kisebb problémánál pedig elég a háziorvost hívni – ismertette a tisztifőorvos.
 
mti.hu