Őrtüzek mellett gyűjtöttek aláírásokat a székely autonómiáért

2019.10.27 20:23

Több mint nyolcvan székelyföldi településen gyúltak ki vasárnap este az őrtüzek a székelyföldi autonómiaigény jeleként – írja az MTI. 

Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn 2018. október 28-án
Őrtűz ég a székely autonómia napján a Hargita megyei Farkaslaka feletti Gordon-tetőn
 

Fotó: Veres Nándor / mti.hu

 

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indított egy európai polgárjogi kezdeményezést, amelynek keretei közt nemzeti régiók kialakítására törekednek. A kezdeményezés részeként vasárnap délelőtt a templomokban, délután az őrtüzek magaslatain gyűjtöttek aláírásokat. Az őrtüzek mellett a szervezők a petíciójukat is felolvasták, melyben ismételten kinyilvánították igényüket a székelyföldi autonómiára. A petíció az Európai Unót is felszólítja, hogy vizsgálják felül az önrendelkezési jog azon értelmezését, amely szerint ez a jog kizárólag csak az államok népességét illeti meg.
 
Hihetetlen és elfogadhatatlan, hogy a 21. században a börtönt találja Spanyolország is és Románia is az egy tömbben élő nemzeti közösség legitim törekvéseire adandó megtorló válaszként. Koncepciós perek áldozatai a katalán vezetők és az úgynevezett székelyföldi terrorperben elítélt fiatalok. A demokrácia elkötelezettjeiként elutasítjuk a diktatúra módszerének visszatérését, és határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az Európai Unió államaiban ismételten az állami terror politikai perekben marasztaljon el ártatlan embereket
 
– emelte ki az MTI a Székely Nemzeti Tanács petíciójából. 
 
Izsák Balázs, az SZNT elnöke által jegyzet kiáltvány kifejti azt is, hogy milyen formában képzelik el a területi autonómiát. Eszerint a közérdekű problémák jelentős részének a megoldását akarják átvenni, egy az állam és a közösség közötti választott testület által. Arra törekednek, hogy ez a testület önigazgatási hatásköröket gyakorolhasson, illetve államhatósági jogosítványokkal is bírjon.
 
mti.hu