Összefogást is jelképez a felavatott kórházi emléktábla

2018.11.15 06:27

Emléktáblát avattak szerdán a megyei központi kórház régi Gégészeti-tömb épületénél. Az ünnepségen elhangzott: a múlt mellett a jövőt is jelképezi a tábla, rámutat arra, hogy a magas szintű egészségügyi ellátás érdekében össze kell fognia a közép- és felsőfokú oktatásnak, valamint a kórháznak.

Az épület az előző évtizedekben nemcsak a gyógyításnak, hanem az egészségügyet szolgáló szakemberek oktatásának is helyt adott. Történetében három időszakot lehet elkülöníteni: 1959-től csaknem 30 éven át az egészségügyi szakiskola kollégiuma működött itt, 87-től 95-ig a miskolci egészségtudományi képzés – egészségügyi főiskola – otthona volt, majd a gyógyítás került a középpontba: a fül-orr-gégészeti illetve szemészeti osztály kapott helyet az épületben.

Emléktábla-avatás és Ferenczi Ilona szakmai nap a megyei központi kórházban
fotó: Mocsári László
 

Kiss-Tóth Emőke, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának dékánja – aki aktív szereplője volt már a rendszerváltozás utáni időkben is a miskolci egészségügyi képzés kiépítésének – úgy fogalmazott: az emléktábla avatásával nemcsak a múltba révedünk, de a jövőbe is tekintünk. Az épület történetét részletesen ismertetve leszögezte: itt volt a bölcsője a regionális tudásközpont szerepét betöltő miskolci egészségtudományi képzésnek.

ferenczy_nap_megyei_181114ml_13.jpg

Hozzátette, az emléktábla abban mutat előre, hogy felhívja a figyelmet: a magas szintű egészségügyi ellátás érdekében össze kell fognia a közép- és felsőfokú oktatásnak, még szorosabbra kell fűzni a kapcsolatot mind a képzési szintek, mind pedig az egyetem és a kórház között. Az ellátás javítása érdekében fontos, hogy javuljon a szakmai oktatás színvonala, ezért javítani kell a feltételeket is.

ferenczy_nap_megyei_181114ml_12.jpg

Az Egészségügyi Kart ma már ismerik és elismerik országszerte, a képzésekre négy-, ötszörös a túljelentkezés, a hallgatók létszáma folyamatosan nő, megközelíti az ezret. Az oktatók több mint 50 százaléka rendelkezik tudományos fokozattal, neves orvosprofesszorok, köztük négy akadémiai doktor emeli az oktatás színvonalát. A képzési portfóliót továbbra is igyekeznek bővíteni, szenzitíven figyelve a munkaerőpiaci igényeket. A dékán rámutatott: az egészségügyi munkaerőhiányt a kormányzat is felismerte, és megteszi a megfelelő lépéseket a probléma kezelésére. Kiemelten támogatnak több képzést, nagy összegű ösztöndíjjal igyekeznek ösztönözni a mesterképzésre való jelentkezést. Szeptembertől Miskolcon elindítják a diplomás ápoló képzést, nappali és levelező munkarendben.

ferenczy_nap_megyei_181114ml_7.jpg

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében aláhúzta: az Egészségügyi Kar ma már szerves része az egyetemnek, egyre népszerűbb, egyre több hallgatót tudnak felvenni, a kedvezőtlen demográfiai mutatók ellenére is. – Ez is azt mutatja, hogy a régióban élők rendelkeznek jövőképpel, és egyetemi diplomát szeretnének szerezni – hangoztatta.

ferenczy_nap_megyei_181114ml_17.jpg

Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója kifejtette: a folyamatosan változó világban mindenki kötődéseket, fix pontokat, biztonságot keres, a közösség számára pedig ezt a kötődést fogja kifejezni az emléktábla.

ferenczy_nap_megyei_181114ml_30.jpg

A felújítás előtt álló épület jelképezi azt is – mutatott rá a főigazgató –, hogy az intézménynek két nagyon fontos feladata van: az alapfeladat a betegellátás, segíteni a gyógyulást, a másik pedig az oktatás, amiben szintén kiemelkedő szerepet játszik a kórház, a szakdolgozói szinttől egészen az egyetemi oktatásig. – Örömteli, hogy egy emléktáblával ennyiféle kötődést és lehetőséget tudunk kifejezni – mondta.

Kujan István
minap.hu