Ősszel véget vethet a parlament a nyugdíjasok üzemszerű átverésének

2015.09.01 17:06

Jelentősen szigoríthatják ősszel a termékbemutatókra vonatkozó szabályokat: a tervek szerint tilos lesz például csali ajándékkal vásárlásra csábítani a hiszékeny ügyfelet, és a kedvezőtlen árubemutatós hitelek megkötését is korlátoznák. A módosításcsomag már a parlament asztalán van.

Már a parlament asztalán van a törvénymódosítási tervezet, amely szigorítaná a termékbemutatós értékesítés szabályait – adta hírül a Figyelő. A tervek szerint ősszel szavaznak a módosításcsomagról, amely a reklám-, a kereskedelmi és a fogyasztói hitelekre vonatkozó törvényeket írná át.

A törvényi változás egyik eleme, hogy a jellemzően idős, beteg vásárlókra utazó cégeknek ügyfélszolgálatot kell fenntartaniuk, ahol e-mailben, telefonon elérhetőnek kell lenniük. Ennek a módosításnak az a célja, hogy a megkérdőjelezhető gyakorlatot folytató cégek ne tűnhessenek el szem elől, és a fogyasztók érvényesíthessék elállási jogukat.

A módosítás része az is, hogy a jövőben ne lehessen a termékbemutató után rögtön kölcsönszerződést kötni, így a vevőknek jut néhány nap gondolkodási idő, mielőtt belevetnék magukat egy rendkívül előnytelen áruhitelbe.

Üdvözlendő eleme az új jogszabálynak, hogy tiltanák a csali bevetését, azaz a jövőben nem lehet nyereménnyel, sorsolással csábítani a hiszékeny ügyfeleket valami igen drága termék megvásárlására.

hvg.hu