Összeroppant Bodrogi Gyula: ezt nagyon benézte a Nemzet Színésze

2016.05.02 06:58

Pénzügyi tudatosságra hívta fel a figyelmet Bodrogi Gyula, aki csak nagy nehezen tudott kimászni a hitelcsapdából. A színművész esete kapcsán érdemes felidézni azt is, hogy bő egy éve lépett életbe a "fair bank" törvény.

Alig tudott kikecmeregni a hitelcsapdából Bodrogi Gyula, aki papíron nyolcmillió forintért vásárolt meg egy autót évekkel ezelőtt, de a deviza alapú konstrukcióval végül 14 milliója bánta. Bár a Kossuth-díjas színművészt teljesen kikészítette az adósság, mégis sokat tanult belőle.

Azt kérem mindenkitől, aki most akar felvenni kölcsönt, hogy olvassa el az apró betűs részeket is a szerződésben, lehetőleg az ügyvédje jelenlétében. Gondolják át többször is, hogy biztosan belevágnak-e ebbe a tortúrába! És természetesen csak forint alapú hitelbe menjenek bele

- nyilatkozta a Ripostnak a Nemzet Színésze, aki egyébként azt is elárulta,
"(...) szerintem semmi értelme csatlakozni pertársaságokhoz."

 

Fair bankok, fair hitelek

Bodrogi Gyula esete kapcsán mindenképp érdemes felidézni, hogy bő egy éve lépett életbe Magyarországon az ún. fair bankokról szóló törvény. A szabályozás lényege két pontban annyi, hogy

-    átláthatóbb lett a hitelek kamatozása és
-    egységesült a hiteltájékoztatási kötelezettség is.

Az átlátható kamatozás jegyében a két fajta kamatozású hitelt választhatunk:

-    Fix kamatozású
-    Referencia kamatozású

A fix kamatozású kölcsönök esetében a hitelkamat csak az előre kiválasztott kamatváltoztatási mutató szerint változhat. Más a helyzet viszont a referenciakamatozású hiteleknél, ugyanis a referencia változása és a kamatfelár változása miatt egyaránt módosulhat a hitelkamat.

Ebben az esetben a referencia lehet a általában vagy a 3, 6 vagy 12 hónapos BUBOR (budapesti bankközi kamatláb), vagy a 3 vagy 5 éves ÁKK referenciakamat. Fontos, hogy a kamat a referenciaidőszak leteltével változhat, ha például a hitelünk referenciája a 6 hónapos BUBOR, akkor a kamatunk (és ezzel együtt a törlesztőrészletünk) fél évenként változhat.

 

Ezért fontosak a mutatók

A lakossági hitelek kamatai ezeknek a mutatóknak megfelelően változnak, meghatározzák azt, mennyivel emelkedik vagy csökken a hitelünk kamata és törlesztőrészlete akkor, amikor a kamatperiódusunk vagy kamatfelár-periódusunk lejár.

A változás mértéke és iránya a kamatváltoztatási mutatótól, illetve a kamatfelár-változtatási mutatótól függ, ezek többsége az ÁKK referenciakamatához vagy az úgynevezett BIRS-hez - (budapest interest rate swap), ami egyfajta bankok közötti kamatcsere ügylet - van kötve, de van olyan mutató, ami lehetőséget teremt a banknak arra, hogy a hitelezésre kivetett állami terheket továbbhárítsa a fogyasztókra.

penzcentrum.hu