Összevonják a miskolci kórházakat

2017.02.28 13:24

Miskolcon is úgynevezett szuperkórházat hoz létre az egészségügyi kormányzat, összevonják a városi és a megyei intézményt április elsejétől – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Miskolcon.

Összevonják a miskolci kórházakat

Ónodi-Szűcs Zoltán úgy fogalmazott: az országban már tizenhét kórház integrációja történt meg, elsődlegesen azért, hogy a betegellátás még biztonságosabbá váljék.

szuperkorhaz_sajtaj_170228_ja_3.jpg

Az összevont intézményt ideiglenesen a városi kórház vezetője, Tiba Sándor irányítja majd. A megyei kórház eddigi vezetőjének, Csiba Gábornak az emberi erőforrások minisztere országos jelentőségű feladatot szán – mondta az államtitkár, aki arra is kitért, hogy április elsejétől alapvetően nem változik senkinek a munkája.

Az államtitkár azt is elmondta: az összevonás nem “fiskális” okok miatt történik, idén az összevont miskolci egészségügyi intézmény – amely 4500 dolgozót alkalmaz és 3600 ágyon látja el a betegeket – 35 milliárd forintból gazdálkodik.

mti.hu

Újságírói kérdésre, miszerint miért nem a nagyobb megyei kórházat hosszú évek óta irányító, tapasztaltabb Csiba Gábort bízták meg a feladattal, az államtitkár úgy válaszolt: neki a miniszter „országos jelentőségű feladatokat szán”. – Egy intézmény igazgatójának kinevezése nem tapasztalat, hanem bizalom kérdése – tette hozzá. Ezt helyben úgy értékelték a kórházi ügyeket közelebbről ismerők, hogy „elfogyott a levegő Csiba Gábor körül.”

 

– Miskolc az utolsó olyan város az országban, ahol még nem történt meg a kórházak integrációja, ez a folyamat 16 másik helyen már lezajlott, vagy épp most van folyamatban – tette hozzá Ónodi-Szűcs Zoltán. Lapunk kérdésre, hogy mikorra várható az igazgatói pályázat kiírása, kitérő választ kaptunk. Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója szerint elég hosszadalmas lesz az átalakulással járó adminisztráció, össze kell csiszolni a munkatársakat, s erre egy külön munkacsoport alakul majd. Az a cél, hogy nagyjából másfél év alatt minden párhuzamos működést meg lehessen szüntetni. Az államtitkár hozzátette: az eddigi összevonások azt mutatják, hogy ez a munka alaposan elhasználja az átalakulást levezénylőket, így a vezetői pályázat kiírásakor jellemzően mások lesznek a befutók.

Doros Judit