Ostrom alatt Sárospatak vára

2016.07.18 16:54

Két várostromot is végignézhettek, akik a hétvégén Sárospatakra látogattak.

Kicsit történelmietlen ugyan, hiszen ilyen sosem volt Patakon, de a nézők jól szórakoztak

Kicsit történelmietlen ugyan, hiszen ilyen sosem volt Patakon, de a nézők jól szórakoztak

fotó: Kozma István

Mi a rendezvény másnapján, vasárnap érkeztünk a várárokba, ahol nem kisebb személyiséggel, mint Bethlen Gáborral találtuk szembe magunkat. Civilben Balatoni Imrének hívják, s a Hagyományőrség Egyesület elnöke. Tőle tudtuk meg, hogy 7. alkalommal rendezik meg az ostromhétvégét a Sárospataki várban.

ostromhetvege_sarospatak_22

Félszázan öt országból

– Mintegy ötven hagyományőrző van itt, Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Hollandiából. Hétfőn indultunk Kassáról, s gyalogosan tettük meg így, beöltözve az utat, pénteken érkeztünk meg. A pataki várat a történelem során elkerülte az ostrom, hát mi bepótoljuk. Hogy azok se unják magukat, akik mind a két napon eljönnek megnézni bennünket, a közös haditerv szerint egyik nap az idegen seregek, a másikon mi, a magyarok győzünk. Nem gyakorolunk – hárítja el a feltételezést –, hiszen régóta ismerjük egymást, együtt járjuk Európát, köztük több hazai várat is.

Bethlen uraság megjegyzi, elégedett a harcosokkal, szombaton zuhogó esőben is folytatták a csatát.

– Igaz, nem is tehettünk egyebet, hiszen a közönség is derekasan állta a csatát.

Míg a harcosok elfoglalják állásaikat, felállítják az ágyúkat is, mi egy korhű ruhába bújt menyecskével elegyedünk szóba. Balku Anettnek hívják, ő az alelnök. Ő azon fehérnéphez tartozik, akik korabeli étkeket készítettek a harcosoknak és hozzátartozóiknak, Zay Orsolya régész vezetésével, az ő szakmai tanácsai alapján.

Sorolja a menüt: húsos és spenótos pite, sült csirkecomb, halas tészta, barackos pite, többféle kenyér, csakis kovásszal. A mai étkektől abban is különböznek, hogy csak korabeli fűszereket használtak hozzájuk. Száműzték a paprikát, amelyet akkoriban még nem ismertek, helyettük zöld fűszereket használtak, de azokat bőven. Igen kedvelt volt a gyömbér, ők is ezzel ízesítették még a barackos pitét is.

ostromhetvege_sarospatak_29

A hajdúk mókáznak egy keveset a közönséggel, majd a várúr felparancsolja hajdúit a várfalra, hisz közeledik az ellenség. Dörren az ágyú, többen megriadnak, befogják a fülüket is, úgy nézik végig a mintegy félórás ostromot.

Nem úgy a mellettem álló három gyerek egyike, aki mint egy igazi haditudósító magyarázza húgának és unokaöccsének, hogy mit látnak, mi lehet Bethlenék taktikája.

A pataki verhetetlen

A végén szóba is elegyedünk. Tóth Balázs (12) elárulja, hogy szereti a történelmet, de nem a kedvenc tantárgya. Viszont ő is szívesen lenne majd hagyományőrző, akár csatázna is. Kincses Marcell (9) bevallja, ő szívesen megnézne még pár csatát, de az az igazság, hogy majdnem tele lett a nadrágja az ágyúszótól. Nemrég járt az osztállyal Egerben, az ottani ostromot viccesebbnek találta, tetszett neki, hogy ott a nők is segédkeztek a várvédőknek. Balázs erre beavat:

– Nekem most lesz kötelező az Egri csillagok, már belekezdtem, nagyon tetszik, lehet, hogy ez lesz a kedvenc regényem. Bár még csak a második fejezet felénél járok, de már izgalmas.

Jázmint kérdem, ő szívesen beöltözne-e az itt látott szép női ruhákba. Kiderül, nemigen vonzzák a ruhák, de az egyik bársonypalástot azért szívesen felpróbálná. A gyerekek anyukái is csatlakoznak hozzánk, s megjegyzik: sok várban jártak már (így a diósgyőriben is), sok ostromot megnéztek. Amiben a pataki verhetetlen: egyedül itt nem kértek érte belépőt, az összes többiben igen.

Szalóczi Katalin
boon.hu