Öt város vasútállomásának felújítását ígéri a MÁV

2015.08.05 09:11

Két év alatt több mint 4,3 milliárd forintból húsz vasútállomás, illetve megállóhely újulhat meg itthon. Egyebek mellett Esztergom-Kertváros, Gyula, Karcag, Kisújszállás és Püspökladány állomásépületét hozzák rendbe.

A beruházás része az idegenforgalmi szempontból  kiemelten fontos állomásokat és megállóhelyeket érintő felújítás-sorozatnak, amelyet a MÁV részben saját forrásból, részben uniós forrásokból valósít meg.

A tervek között szerepel az is, hogy Budapesten újraindítják a körvasutat. Az első ütemben négy új megállóhely: Pestújhely, Újpalota, Rákosfalva és Közvágóhíd épül meg, míg a ferencvárosi állomáson új peront alakítanak ki.

Azokat az épületeket, amelyekkel már nem tudnak mit kezdeni, elbontják. A több száz, üzemi célokra nem hasznosítható építmény bontására a MÁV jelenlegi üzleti tervében évi 300-350 millió forintot különítettek el.

A MÁV beszámolt arról is, hogy 2010-2014 között a vasúttársaság 841 millió forintot fordított saját forrásból  állomások és megállóhelyek felújítására.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára pedig korábban azt közölte, hogy a 2020-ig tartó uniós költségvetési időszakban ezermilliárd forint jut a kötöttpályás közlekedés fejlesztésére.

mti.hu