Ötmillió kevésbé tehetős magyarnak szűnhet meg a térítésmentes fogászati ellátása – Reagáltak a fogorvosok a tárca közleményére

2019.09.03 14:21

A fogászok kéthetes demonstrációjának második napján az Emmi közleményében jogellenesnek minősítette az akciójukat. A megmozdulást szervező gyógyítók közleményben pontosítottak a tárca reagálását.

Képtalálat a következőre: „fogászat https”

 

Nem 288, hanem 1100 fogorvos vesz részt a demonstrációban – reagált a tárca közleményére az akciót szervező fogorvosok Facebook-csoportja. Mint írják: 288-an csak azok vannak, akik azt kérték, hogy dr. Nagy Ákos, a MOK Fogorvosi Tagozatának Zala Megyei elnöke közvetlenül tárgyalhasson az Emmivel. Ezt a 288-as számot értelmezi az Emmi az összes résztvevő számának.
 
Hozzátették: amennyiben a tiltakozó akció jogellenes, ahogyan az az Emmi közleményében szerepel, úgy a fogorvosok valójában soha nem mehetnek szabadságra.
 
Az alapellátó („körzeti”) fogorvosi rendelők súlyos finanszírozási gondokkal küzdenek, még akkor is, ha a lakosság ebből a mindennapi kezelések során nagyon keveset, vagy talán semmit sem tapasztal. Az Egészségbiztosítás által kifizetett térítési díjak nem fedezik a kezelések költségeit. A fogászati ellátás finanszírozásában meglévő problémákat a Magyar Orvosi Kamara rendszeresen jelzi a döntéshozók felé, azonban sajnos érdemi és lényegre törő megoldás nem születik. Ezzel kapcsolatban a sajtóban többször egyoldalú és félreérthető információ jelenik meg.
 
A jelenlegi finanszírozás nem teszi lehetővé a rendelők hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működését. Számos helyen emiatt nehéz megoldani a helyettesítést szabadság, betegség vagy gyermekvállalás idején. Gondot jelent a gépek, berendezések javítása, karbantartása, új eszközök beszerzése. Az elégtelen finanszírozás miatt nagyon sok a betöltetlen fogászati, és a gyermek- és iskolafogászati körzet, ahol a lakosoknak nincs körzeti fogorvosuk.
 
Ezek miatt kerül sor 2019. szeptember 2-től 2019. szeptember 13-ig tartó figyelemfelhívó akcióra, amikor a fogorvosi rendelőben, a rendelési idő alatt csak az akut panasszal jelentkező Páciensek sürgősségi ellátása történik – írják. „Emlékeztetjük az Emmit, hogy mind a Magyar Nemzeti Bank, mind a Pénzügyminisztérium – egyik sem ellenzéki szervezet – felhívta a kormány figyelmét az egészségügyben a valós költségek figyelembevételével történő finanszírozásra. Az akcióban résztvevő fogorvosok sem kérnek mást, csupán ennyit. Ha a rendelések fenntarthatatlanná válnak, azt a lakosság kevésbé tehetős részének – jelenleg több mint 5 millióan jelennek meg évente NEAK szerződött rendeléseken – fogászati ellátását fogja ellehetetleníteni” – zárul a közlemény.
 
D. A.
nepszava.hu