Óvatosan majd a közlekedéssel! - A hideg után újabb csapás jön: ónos eső

2016.11.15 14:24

A napsütés sem feledteti, hogy kedd reggel már komoly ízelítőt kaptunk a télből, ha csak nem fűtött garázsból indult útnak az autóval a polgár, akkor bizony kapargatnia kellett az egyelőre még vékony jeget az ablakokról. Szerdán újabb veszély leselkedik ránk, ugyanis az előrejelzés szerint havas eső, hó, sőt, ónos eső is eshet. Állítólag csütörtöktől megenyhül az idő.

Figyeljen a sikosságra!

Jó tudni: az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra hullva azonnal megfagy, jégbevonatot képez. Ónos szitálásról beszélünk, ha a túlhűlt cseppek átmérője 0,5 mm alatti. Kialakulását az idézi elő, hogy a felső és alsó hideg légrétegek közé 0 °C-nál magasabb hőmérsékletű légréteg szorul, és ilyenkor a felső rétegben keletkezett hó a középső rétegben esőcseppé olvad, majd az alsó fagyos légrétegben jégdaraként vagy ónos esőként érkezik a csapadék, attól függően, hogy a részecskéknek volt-e elég idejük jéggé fagyni. Az ónos eső a földet éréskor válik szilárd halmazállapotúvá, a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan zajlik le. Az ónos eső többnyire a nagy hidegek közeli megenyhülésének előjele. A Kárpát-medence kedvez az ónos eső kialakulásának. Az ónos vagy ólmos eső a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, mindkét jelzőt régóta használjuk. Az angol, a német vagy az újlatin nyelvekben „fagyott”, „darás” vagy „túlhűtött esőnek” nevezik.(wikipédia)

Azt is jó tudni, hogy:  a combnyaktörés: végzetes is lehet. Napjainkban a népesség elöregedésével és a csontritkulás népbetegséggé válásával a csípőtáji (combnyak)törések száma rendkívül gyorsan nő. A kórkép főleg idős korban gyakori, hátterében legtöbbször egyszerű elesés szerepel. A csípőtáji törést szenvedő betegek 95 százaléka műtéten is átesik. A törést követő évben, a halálozási ráta akár a 25 százalékot is elérheti. Sok beteg a műtétet követő néhány hónapon belül, a komplikációk és a kísérő betegségek következtében hal meg. A betegek akár 30 százaléka szorul élete végéig ápolásra. Mindezekből következik, hogy az egyéneknek és a szakembereknek lehetőség szerint mindent meg kell tenniük azért, hogy az első törés ne következzen be. (Webbeteg)

És azt főleg jó tudni, hogy: az idős emberek - emberileg teljesen érthető módon - gyakran nem akarnak tudomást venni képességeik drámai csökkenéséről, olyannyira, hogy időnként gyerekes makacssággal tiltakoznak a tanácsok, esetleg gyengéd tilalmak ellen, úgymint: a jóég áldjon meg mama (papa) ónos eső esett, ma nem menj a piacra/szomszédba/kutyát sétáltani/kóbormacskét etetni stb. (empirikus tapasztalat)

Legyünk tehát résen!