''Övön aluli rúgás" - Balog miatt plafonon az evangélikusok

2016.10.13 14:09

Keményen elítélik a Bayer Zsolt evangélikusságával védekező és magyarázkodó Balog Zoltán bizonyos evangélikus lelkészek. Azt írják, ezzel sikerült rosszindulatban felülmúlni magát Bayert is.

''Övön aluli rúgás" - Balog miatt plafonon az evangélikusok

Balog Zoltán Emmi-miniszter, civilben református lelkész az indexnek adott interjújában azzal védte meg Bayer Zsoltot és kitüntetését, illetve a pápára használt kifejezéseit, hogy "Bayer Zsolt evangélikus. Olvassák el, miket mondott Luther Márton a pápáról. Azokhoz képest ezek nagyon szelíd megfogalmazások". Mint emlékezetes, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntett publicista demens vénembernek és gazembernek nevezte Ferenc pápát, amikor az a keresztény terrorizmusról beszélt. (Balog ebben az interjúban mondta azt is, hogy a kormány kifejezetten puritán módon él.) Bayer szavait a magyar katolikus egyház hivatalosan nem ítélte el, pár elöljáró háborodott csak fel.

A hvg.hu által is több díjra érdemesnek tartott Bayer ilyetén megvédésén viszont kibukott pár evangélikus elöljáró is, gondolataikat elmondták az indexnek. Balicza Iván a budavári gyülekezet nyugalmazott evangélikus lelkésze barátságtalan és rosszindulatú gesztusnak tartja Balog szavait. Luther valóban kemény megfogalmazásai 500 éve, az akkori vitakultúra és vallásháború keretei között születtek. Ma a két felekezet között barátságos hangnemben zajlanak a viták, beszélgetések. Bayer vallásos meggyőződésének felemlegetése irreleváns ebben a kontextusban.

Béres Tamás, az Evangélikus Hittudományi Egyetem professzora a Kötőszó blogon hasonlókat mond. Balog "megbukott a testvéregyházak ökumenikus támogatása, a politika és teológia megkülönböztetésének képessége, valamint a rosszindulatról való lemondás erénye terén" és rosszindulatban sikerült felülmúlnia Bayert.

Baloggal ellentétben sokan nem voltak ilyen elfogadóak Bayerrel, és visszaadták a díjat. Sokan pedig elfogadták a döntést.

hvg.hu