Pálinkamúzeuma lesz Ongának

2019.09.03 14:07

Országosan is egyedül­álló pálinka-kultúr­történeti kiállítás lesz a településen.

 
Augusztus végén, sokszínű gasztro- és változatos kulturális programok kíséretében adták át a pálinkamúzeum épületét Ongán, a Darvas Közösségi Ház és Múzeum bővítéseként.
 
Az Ongai Kulturális Egyesület konzorciumban a kisváros önkormányzatával valósította meg a szélesebb érdeklődésre is számot tartó településkép- és múzeumfejlesztést. A Vidékfejlesztési Program keretén belül közel 15 millió forint támogatási összeget nyertek a projektre, amihez összesen 5 millió forint önerő társult, melynek több mint 65 százalékát az egyesület biztosította.
 
– Számos akadályt kellett leküzdeni, hogy két év után, 2018 októberében a kivitelezési munkák megkezdődhessenek, és azok mára be is fejeződtek – tudtuk meg Takács Lászlótól, az Ongai Kulturális Egyesület elnökétől.
 
Az épületet az augusztus 20-ai átadás alkalmával bárki megtekinthette, de az igazi birtokbavétel jövő nyárra várható. A tervek szerint az egyesület akkorra tölti meg tartalommal a falakat és készül el az országosan is egyedülálló pálinka-kultúrtörténeti kiállítás.
 
„Némi ízelítőt már most is láthattak a hozzánk elláto­gatók az összegyűjtött relikviákból” – tudatta az elnök, de maga a pálinkamúzeum csak egy év múlva lesz látogatható.
 
boon.hu