Pancsolt bor miatt emeltek vádat egy férfi ellen

2015.05.15 10:06

Több ezer liter bort állított elő egy férfi otthon illegálisan.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy kiszombori férfi ellen, aki több ezer liter bort állított elő otthonában engedélyek és a közterhek megfizetése nélkül – közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.

Az ügyészség a férfit hatósági engedély nélkül, jövedéki termék tartásával a költségvetésnek nagyobb vagyoni hátrányt okozó bűntettel, valamint nagyobb értékre elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.

A vádirat szerint a pénzügyőrök 2013. május 10-én egy közúti ellenőrzésen vizsgálták át a vádlott gépkocsiját, amelyben mintegy 2400 liter fehér- és vörösbort találtak. A férfinál tartott házkutatáson 400 liter házi pálinka, valamint még több mint 2000 liter bor is előkerült, egy- és kétliteres palackokba kiszerelve. A vizsgálatok megállapították: a házi pálinka vegyes pálinkának minősül, míg a borok nem erjedés útján keletkeztek, hanem hideg eljárással készítették - finomszesz vagy finomított boralkohol, színezék, aroma, citromsav, stabilizáló anyag, illetve mustsűrítmény felhasználásával. A pénzügyőrök találtak 3 ezer doboz adójegy nélküli cigarettát is, mintegy 2,2 millió forint értékben.

A vádhatóság szerint az adózatlan szeszes italokat a vádlott a környékbeli vendéglátóhelyeken értékesítette.

mti.hu