Papokat szentelnek országszerte

2016.06.10 11:19

Katolikus papokat és diakónusokat szentelnek hétvégén és a következő hetekben országszerte, összesen 27 pappal és 29 diakónussal gazdagodik a Magyar Katolikus Egyház - tájékoztatott a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában szombat délelőtt fél 11-kor kezdődő szentmise keretében három papot és négy diakónust szentel - közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense. A papság, vagyis egyházi rend a hét szentség egyike. Három fokozata van: a diakonátus (vagy más néven szerpapság), az áldozópapság és a püspökség. A diakónusok temethetnek, eskethetnek, keresztelhetnek és igét hirdethetnek, a papok pedig ezeken túl misézhetnek, gyóntathatnak és feladhatják a betegek kenetét is.

https://uj.katolikus.hu/kepek/2006/nagy/papszenteles12.jpg

A leendő papokat a szeminárium utolsó évében diakónussá szentelik, majd általában egy év szolgálat után részesülnek az áldozópapság szentségében. Rajtuk kívül - a II. vatikáni zsinat óta ismét - léteznek úgynevezett állandó diakónusok, akikből nem lesz áldozópap. Többnyire az ő feladatuk a peremen lévők segítése: ők szolgálnak a börtönökben, kórházakban, a szegények és az úton lévők - zarándokok, menekültek - között. Az állandó diakónusok lehetnek családos férfiak, ebben az estben csak 35. életévük betöltése után szentelhetők fel.

A szentelés szertartása során a jelöltek ígéretet tesznek, hogy szolgálatukat Istennek tetsző módon fogják végezni, ünnepélyesen engedelmességet fogadnak a püspöküknek, majd a földre borulnak a teljes önátadás jeleként. A püspök ezután a fejükre teszi a kezét, átadva ezzel a papi hatalmat. Ezt követi a főpásztor szentelési imádsága.

A szentelési liturgiához hozzátartozik, hogy a püspök átadja az újonnan felszentelt diakónusoknak az evangéliumos könyvet, a papoknak pedig a szentmise ünneplésére előkészített kenyeret és bort. Az újonnan felszentelt papok a szentmise további részében a püspökkel együtt miséznek. Az első újmisés áldást az új papok püspöküknek adják a szentmise végén, első miséjüket pedig általában azon a településen mutatják be, ahonnan származnak. Magyarországon a Római Katolikus Egyház 2014-es statisztikai évkönyve, az Annuarium Statisticum Ecclesiae szerint 2170 pap szolgál, 1779 egyházmegyés és 391 szerzetes pap.

mti.hu