Páratlan műkincsgyűjtemény kerül Miskolcra

2015.08.05 18:01

Miskolcra jön a Kövesi gyűjtemény. A képeket a Magyar Nemzeti Bank vásárolja meg, az Értéktár Program keretében. Miskolc polgármestere az emberi erőforrás miniszter, a Miskolci Orthodox Zsidó Hitközség elnöke pedig az MNB elnök támogatását kérte ahhoz, hogy a gyűjtemény Miskolcra kerülhessen.

A magyar festészet 1870-1970 közti korszakának kiemelkedő alkotásait tartalmazó Kövesi-gyűjtemény 115 alkotását a Herman Ottó Múzeumban helyezik letétbe.

Kivételes gyűjteményt állítottak ki a budapesti Kieselbach Galériában két évvel ezelőtt. Kassák, Vaszary, Rippl-Rónai és Koszta. Csak néhány név a Kövesi gyűjteményből.

Kövesi István egy fővárosi hentes volt a  60-as években. De a zsidó származású mészáros a művészethez is értett. Az évek folyamán több mint kétszáz képet gyűjtött össze 20-21 századi jelentős magyar festőktől. Ezek a képek érkeznek hamarosan Miskolcra.

Petró gyűjtemény a Herman Ottó Múzeumban. Minden kép egy magángyűjtemény darabja. Ahogy a Kövesi képek is. A múzeum igazgatója szerint a két gyűjteményt ezért is kell majd együtt kezelniük.

    "Az elmúlt években több olyan magángyűjtemény is a HOM-ba került, aminél nem csak maga a gyűjtemény érdekes, hanem az is, hogy ki gyűjtötte, hogyan gyűjtötte. Ezeknek az embereknek az életén keresztül gyakorlatilag be tudjuk mutatni a teljes 20. század történetét." - mondta Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója.

A Miskolci zsidó hitközség elnöke szerint a vallásturizmus szempontjából is fontos lehet, hogy a képek Miskolcra kerülhetnek. Freund Jenő ezért is írt levelet  Matolcsy Györgynek.  

    "Avallás turizmus mindig nagyon nagy vonzerőt jelentett Miskolcnak és rengeteg pl. Miskolcról, Borsod Megyéből elszármazott ember jár ide vissza." - mondja Freund Jenő, a Miskolci Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség elnöke.

A 115 alkotásából álló kollekciót a Magyar Nemzeti Bank vásárolja meg, az Értéktár Program keretében. A Kövesi-gyűjtemény így letétként kerül a miskolci Herman Ottó Múzeum Képtárába, állandó kiállítás formájában.

    "Nagyon sokat lobbiztunk azért, hogy a Magyar Nemzeti Bank értéktár programjában megvásárolt képek közül egy nagyobb gyűjtemény Miskolcra is kerülhessen és nagy öröm számunkra, hogy a Kövesi gyűjtemény, ami több mint 100 képet Aba-Nováktól Vaszary-ig, Rippl-Rónaiig tartalmaz, az Miskolcra fog kerülni." - mondta Kriza Ákos, polgármester.

Ehhez azonban ki kell alakítani a gyűjteménynek megfelelő környezetet. A következő 1 évben ez a lesz a Herman Ottó Múzeum feladata.

minap.hu