Parlament az idősekért

2019.04.15 10:03

Jelentős hazai és külföldi képviselettel tárgyalták meg az időseket érintő legfontosabb kérdéseket.

Teszárovics Miklós
Fotó: Bujdos Tibor

 

Februárban rendezték meg a III. Országos Nyugdíjas Parlamentet – olvashatták azt több helyütt a magyar sajtóban. A budapesti ülésen elhangzott problémafelvetéseket Teszárovics Miklós, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (NYÉSZ) elnöke ismertette az Észak-Magyarországnak.
 
Párbeszédre van szükség
 
– Az nem lehet a gondunk, hogy öregedik a társadalom, mert ugyanakkor az átlagéletkor folyamatosan nő. Az viszont igen, hogy a megyében rosszabbak a mutatók, mint az ország boldogabb vidékein. Sokan fölvetik az utánunk következő nemzedék tagjaiból, hogy a népesség egyharmadát kitevő nyugdíjasok eltartott társadalmi réteg. Azonban ha a mostani idősek nem hozták volna létre azokat a társadalmi javakat, amelyekkel a jelenlegi középkorúak és fiatalok rendelkeznek, akkor az utána jövők nem tudtak volna továbblépni – hangsúlyozta Teszárovics Miklós. – KSH-adatok bizonyítják, hogy nem keveset tesznek pénz nélkül a nyugdíjasok azért, hogy a társadalom közérzete kiváló legyen. A nagymamák például naponta 280 percet dolgoznak a család és a közügyek érdekében, amit ha ki kellene fizetni, az több milliárd forintot jelentene. Nem beszélve arról, hogy rengeteg szépkorú, sőt egész közösségek végeznek hasznos társadalmi munkát egy fillér nélkül. Összességében többet kell tenni annak érdekében, hogy elismert legyen ez a társadalmi réteg.
 
Az Országos Nyugdíjas Parlament nagy százalékát adta a megyei küldöttség.
 
– Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy a kormány nem egyeztet az országos lefedettségű nyugdíjas szervezetek képviselőivel, akik a gyökerektől származó, autentikus információkkal rendelkeznek az idősek helyzetéről, hiszen napi szinten velük dolgoznak. A civil szervezetek ezért úgy gondolták, hogy létrehozzák az Országos Nyugdíjas Parlamentet, és fölfedik azokat a gondokat, amelyek leginkább foglalkoztatják a szépkorúakat minden egyes megyében, és a kormány elé tárják. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei küldöttcsoport 2019. január 10-én tartott ülésén 30 főt delegált ide. Országosan pedig 373 küldött és számos hazai nemzetközi közszereplő vett részt a parlamenti ülésen, és föl is szólaltak – foglalta össze az elnök.
 
Nyugdíjügyi kérdések
 
A megyei parlamenteken 29 fajsúlyos problémában határozták meg a nyugdíjasok problématérképét – tudtuk meg.
 
– Megyénkben a nyugdíj egy főre vetített átlaga 2018. január 1-jén egy ellátottra 110 827 forint, ami hétezer forinttal alatta marad az országosnak. Ebből kifolyólag Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviselői a következőket fogalmazták meg: a nyugdíjrendszer generális újragondolására lenne szükség, nem mondhatunk le a nyugdíjminimum jelentős emeléséről, a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségéről, ezen belül kiemelten az előrehozott öregségi nyugdíj visszaállításáról, valamint az éves nyugdíjemelés mértékének megfelelő növeléséről, számítási módjának megváltoztatásáról, illetve a méltányos felzárkóztató, korrekciós programról. Mindez az alapján szűrődött le, hogy jelenleg a nyugdíjemelés nem arányos az infláció növekedésével. A munkaerőpiacon a bérből és fizetésből élőknek 10-12 százalékkal növekedett a fizetésük ebben az évben, ezzel szemben a nyugdíj csak 2,7 százalékkal, ami azt eredményezi, hogy nyílik az olló a két társadalmi réteg között. A nyugdíjas társadalmi réteg egyre jobban elszegényedik. Emellett felvetődött, hogy igazságtalannak tartjuk a nyugdíjprémium kiszámítását – sorolta beszélgetőtársunk.
 
Két égető probléma
 
A III. Országos Nyugdíjas Parlament a valós változás reményében ült össze.
 
– A 29 probléma közül aztán kiválasztották a két legfontosabbat, amelyben választ várnak a kormánytól. Ezek így hangzanak: „Az Országos Nyugdíjas Parlament döntése értelmében a nyugdíjasok legfontosabb megoldandó problémája az évenkénti nyugdíjemelés jelenlegi gyakorlata. Kérik, hogy a jövőben az év elejei nyugdíjemeléskor a prognosztizált fogyasztói áremelkedés mellett a várható bérkiáramlás mértékét is vegyék figyelembe a döntéshozók. Szükségesnek tartják, hogy haladéktalanul jöjjön létre a kormány és az országos hatókörrel tevékenykedő nyugdíjas szervezetek részvételével egy idősügyi egyeztető fórum – mondta Teszárovics Miklós.
 
Detzky Anna
boon.hu