Parlament: veszélyben vagyunk

2015.11.16 13:58

Megtámadták az Európai Uniót és mi is veszélyben vagyunk - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben, ahol a pénteki párizsi merényletekről beszélt.

A kormányfő először ismét kifejezte Magyarország részvétét Franciaországnak, majd idézte Francois Hollande francia államfőt, aki szerint ami történt, az háborús tett.

Orbán: veszélyben vagyunk

Orbán Viktor szerint azonban nemcsak Franciaország és a francia nép áll háborúban. Franciaország az EU tagja, innen nézve Párizsban az EU-t támadták meg, így "ez a mi ügyünk is" - hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő hétfőn, napirend előtt a parlamentben a pénteki párizsi merényletekről szólva beszélt erről, ismét elutasítva a kvótákat, amelyek szerinte éles ellentétben állnak az európai szellemmel.

A miniszterelnök azt mondta, "négy parancsolat" alapján újra kell gondolni az európai politikát: meg kell védeni az EU külső határait, a kultúránkat, a gazdasági érdekeinket, és meg kell adni a jogot az embereknek, hogy befolyásolhassák az európai döntéseket.

Schiffer: nem sikerült megvédeni Európát

Az LMP szerint meg kell védeni Európát és az Európai Uniót, és ehhez közös megoldásokra van szükség.

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a kormányfő hétfői napirend előtti felszólalására reagálva az Országgyűlésben kiemelte: meg kell védeni Európát, ez azonban nem sikerült. Ha nincs hatékony terrorellenes együttműködés az unión belül, nincs az európai titkosszolgálatok között közös parancsnokság alatt működő információmegosztás, akkor Magyarország is védtelen lesz - mondta.
    
Schiffer András kijelentette, együttéreznek Franciaországgal, de egy globális krízisről van szó, aminek elszenvedői az unió mellett azok az országok, amelyek menekülteket bocsátanak ki.

 

A mostani helyzetben a köntörfalazás, üres szólamok nem jelentenek megoldást, az EU vezetőinek, élükén Junckerrel, felelősségük van abban, hogy ez megtörténhetett - mondta parlamenti felszólalásában Kósa Lajos Fidesz.frakcióvezető.

Azt mondta, a politikusok képtelen arra, hogy az EU-val betartassák a szabályokat. „Görögország évek óta megsérti a schengeni egyezményt. Ki kellene zárni a schengeni egyezményből” - mondta.

„Ha az EU-ban van olyan, hogy jogállamiság, akkor be kell tartani a dublini egyezményeket, és nem csak Magyarország ellen kell kötelezettségszegési eljárást indítani, hanem következetesen mindenki ellen” - tette hozzá.

Ha az EU-nak olyan vezetői vannak, nem tudják betartatni a szabályokat, és nem tesznek javaslatot a változtatásra, akkor mondjanak le.

    Hány száz embernek kell még meghalnia, ezt az egyszerű következtetést levonják? - tette fel a kérdést.

Kósa Lajos azt mondta, a jelenlegi szabályok szerint csak a politikai menekülteket kellene beengedni, akik nyilván nem terroristák. Ha mást is beengednek, akkor az szabályt szegve jön be. „Kinek kell betartani ezeket a törvényeket? Csak nekünk magyaroknak?” Ha ezt tovább csinálja az unió, a további áldozatok vére is a lelkükön fog száradni” - mondta.

mti.hu