Péntektől ismét Bartók Plusz Operafesztivál Miskolcon

2015.06.08 19:50

A 10 napon át tartó programsorozat előadásai között kortárs opera ősbemutatók, fesztiváldíjas operaprodukció, színháztörténeti jelentőségű Bartók-est, opera-bábjáték Puccini operakülönlegesség, orgonakoncert valamint a Virtuózok koncertje szerepel.

A trubadúr zenedrámája szerepel, és számtalan utcai kísérőrendezvény teremt majd hamisítatlan fesztiválhangulatot Miskolcon.
Június 12-én pénteken nyitóparádéval kezdődik a 15. jubileumi Bartók Plusz Operafesztivál, melynek programkínálata lehetővé teszi, hogy  minden érdeklődő átélje és megtapasztalja a muzsika varázsát. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató a tájékoztatón elmondta, már a nyitónapon egy kortárs ősbemutatóval kezdenek. Fekete Gyula: Egy anya története című egyfelvonásos operája Andersen műve alapján született. Az anya – gyermek kapcsolatról szóló megrendítő történet az Operafesztivál és a Budapesti Operettszínház együttműködésében jön létre.

A Bartók-est színháztörténeti pillanat lesz, hiszen A kékszakállú herceg vára, az 1918-as ősbemutató rekonstruált színpadképe alapján kerül színre Szinetár Miklós rendezésében. Az est másik darabja, A fából faragott királyfi, ezúttal bábjátékként kerül a közönség elé, a Miskolci Csodamalom Bábszínház produkciója korosztályi megkötés nélkül ígér kellemes estét.

Nagy várakozás előzi meg az „Ezrek operája” programot, melyben idén Verdi: A trubadúr kerül színpadra. A bonyodalmas meseszövésű, nagy hatású operát ingyen tekinthetik meg a Jégcsarnokban azok, akik regisztrálták magukat. Június 10-től ezt bárki megteheti, addig azonban elsőbbségük van azoknak, akik már vettek jegyet valamely más programra. Ez az opera jelentős szerepet kap a kísérő programok között is.

Emellett a Brünni Nemzeti Színház elhozza Puccini: Turandot című, egyik legszebb és legkedveltebb operáját, a debreceni Csokonai Színház pedig Prokofjev: Tüzes angyal előadását. A zárógálán pedig a Virtuózok lépnek színpadra.

Számos kísérőrendezvény színesíti az operafesztivál programját, ezekről Seres Ildikó beszélt. Az Erzsébet téren lesz a színpad, számos érdekes programmal. Fellép itt a Miskolc Dixieland Band, a Walkyrock zenekar, a Hot Jazz Band, a Classis Club Singers, a Holdviola, a Hassler énekegyüttes és a Szinvavölgyi Néptáncműhely is. Ismét lesz Déryné-udvar Weszely Ernő harmonikaművésszel, valamint folytatódik a népszerű Utcaszínház is.

minap.hu

 

—————

Vissza