Pénzfelvétel a boltban

2015.07.16 08:24

Akár készpénzt is felvehet az egyik diszkontlánc pénztárában az a vevő, aki bankkártyával fizet. A pénzfelvétel vásárlásnak minősül, így külön költség sem terheli, ráadásul hitelkártyával is igénybe vehető a szolgáltatás. Az egyetlen korlát, hogy alkalmanként húszezer forintnál nem lehet nagyobb a felvett összeg.

Meg is többszörözheti a havi 150 ezer forintos ATM-ből ingyen felvehető összeget az a vevő, aki igénybe veszi a Penny Market cash back akcióját. Az üzletlánc júliusban vezette be a szolgáltatást, amellyel minden háromezer forint fölötti bankkártyás vásárlásnál jogosult az ügyfél legfeljebb húszezer forint összeget készpénzben felvenni. A Penny tájékoztatása szerint a szolgáltatás összes üzletükben folyamatosan rendelkezésre áll. Az akció nem ATM-es pénzfelvételnek, hanem bankkártyás fizetésnek minősül, és utána a kereskedőlánc sem számol fel extraköltséget. Ha pedig így van, akkor a vásárlók számára további jó hír, hogy amennyiben hitelkártyájukkal fizetni tudnak az üzletben, úgy akár annak terhére is vehetnek fel készpénzt. Ennek azért különösen nagy a jelentősége, mert a hitelkártyát vásárlásra találták ki, s ezért a bankautomatás készpénzfelvételnek igen magas a költsége. Ebben az esetben ettől azonban nem kell tartani az embernek, hiszen „vásárlásról” van szó.

A szolgáltatás mindenki számára praktikus. A vásárló könnyen túllépheti a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételi limitet, akár jelentősen is, hiszen igénybevételének nincs havi limitje, azaz minden háromezer forintos vásárlásnál élhet vele. Természetesen a kártya mögött megfelelő fedezetnek kell lennie, hiszen a pénzfelvételt vásárlásként regisztrálja a rendszer. A vevőnek legfeljebb azzal a „vásárlás” tényét jelző SMS-díjjal kell számolni, amit esetleg a bankja számít fel. További előny, hogy nem kell bankjegykiadó automatát keresnie, hanem már az üzletben felvehet pénzt esetleges későbbi készpénzes vásárláshoz. Az üzletláncnak is kényelmes, mert a pénztárban a készpénzes vásárlások során felhalmozódó összeg egy részétől megszabadulhat, amikor valaki igénybe veszi a szolgáltatást.

Így nemcsak a pénztárosnak kell kevesebb bankjeggyel bíbelődni a műszak végén, de a pénzkezeléshez kapcsolódó költségek is csökkennek. S persze az ügyfelek is szívesebben látogatnak egy olyan üzletbe, ahol azonnal készpénzhez is juthatnak. Végül a bankkártyát kibocsátó bank is jól jár, hiszen anélkül juttatja készpénzhez az ügyfelet, hogy ATM-en vagy egyéb módon közvetlenül kapcsolatban lépett volna vele, azaz a hitelintézet is költséget spórolt meg.

mno.hu