Pénzt talált a pécsi nyugdíjas: egy évig ülhet miatta

2016.02.16 20:38

Lopással vádolnak egy idős pécsi nőt, aki eltett egy utcán talált pénztárcát. Vajon milyen büntetésre számíthat? Mit kellett volna tennie a talált pénztárcával?

Bárkivel könnyen előfordulhat, hogy elhagyja különböző értékeit, esetleg a pénztárcáját. Így történt ez tavaly december 3-án egy pécsi lakossal is, aki egy kertvárosi kisbolt előtti asztalon felejtette a pénztárcáját pakolás után. Később mikor visszament, a pénztárcát már nem találta meg, ezért feljelentést tett a Pécsi Rendőrkapitányságon.

A helyszínen beszerzett adatok alapján a rendőrök azonosították a feltételezett elkövetőt, akit gyanúsítottként hallgattak ki. H. Lászlóné 67 éves pécsi lakos ellen lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytattak nyomozást, amelyet a napokban befejeztek, és a keletkezett iratokat az illetékes ügyészségnek megküldték - írja a Police.hu

 

Hogy lehetett volna elkerülni a bajt?

A talált dolgokat - annak értékétől függetlenül - a törvény szerint kötelesek vagyunk elvesztőjének, tulajdonosának, esetleg a dolog átvételére jogosult személynek visszaadni. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor a talált pénztárcát a találás helye szerint illetékes jegyzőnél adhatjuk le.

Amennyiben pedig ennek a kötelességünknek a megtalálástól számított 8 napon belül nem teszünk eleget, akkor szabálysértést (50 ezer forint elsajátításáig) vagy bűncselekményt követünk el.

 

Mekkora lehet a büntetés?

Aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aki elhagyta az is sokat fizethet...

Ha épp mi hagynánk el a pénztárcánkat, akkor bizony nem csak a benne lévő készpénz miatt fájhat a fejünk, hiszen az irataink pótlása nem olcsó mulatság. Bár idén januártól valamivel egyszerűbb dolgunk van, mert az új e-személyi már egyben tartalmazza a TAJ és adókártyánkat is - ezért a kártyáért pedig alapesetben 5 000 forintot kell fizetnünk.

Abban az esetben, ha a pénztárcánkban volt a jogsink is, akkor ennek pótlása még 4 000 forintunkba kerül, a forgalmikért pedig további 6 000 forintot kell fizetnünk. A bankkártya pótlásnak díja bankonként és kártyatípusonként is változhat. A legtöbb intézményben már a kártya letiltásért is fizethetünk pár ezer forintot és ehhez jöhet még hozzá a kártyapótlás költsége is, ezt azonban egy-két bankban akár ingyen is elintézhetjük a már meglévő számlaszámunk mellé.

penzcentrum.hu