Petíciót indít az LMP az igazságosabb nyugdíjemelésért

2021.01.16 13:23

Az LMP petíciót indít a nyugdíjak igazságosabb, az inflációt meghaladó emelése érdekében - jelentette be Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke.

 
Az LMP-s politikus azt mondta, az elmúlt tíz évben az idősek jelentős része elszegényedett a Fidesz politikája miatt; csak tavaly 72 ezer nyugdíjas "csúszott szegénysorba".
 
Hozzátette: 600 ezer idős magyar kap 100 ezer forintnál kevesebb nyugdíjat, a minimálnyugdíj pedig továbbra is 28 500 forint.
 
Schmuck Erzsébet szerint az idősek elszegényedése összefügg azzal, hogy a kormány mindössze az inflációkövetést vállalta a nyugdíjak esetében, de "ott is trükközik", hiszen tudatosan alul tervezi az infláció mértékét és csak év végén korrigál.
 
A politikus szégyennek nevezte, hogy a nyugdíjasoknak - a törvény szerint - járó pénzt egész évben ingyen használja a kormány.
 
Szerinte a további elszegényedést úgy lehetne kezelni, hogy az alacsonyabb nyugdíjakat nagyobb arányban emelik.
 
Az LMP azt követeli, hogy a kormány vizsgálja felül a nyugdíjemelés gyakorlatát és nyújtson be az Országgyűlésnek olyan törvényjavaslatot, amely megállítja a nyugdíjastársadalom további szétszakadását, és biztosítja az idősek tisztességes megélhetését.
 
Arra buzdítunk mindenkit, hogy aki elfogadhatatlannak tartja a nyugdíjastársadalomban meglévő jövedelmi különbségek drámai mértékű növekedését és felháborítónak tartja, hogy a kormány egész évben ingyen használja a nyugdíjasoknak járó pénz egy részét, az írja alá a petícióinkat" 
 
- fogalmazott Schmuck Erzsébet.
 
forrás: demokrata.hu / klubradio.hu