Pofátlan rezsitrükkel verik át a fagyoskodó időseket

2016.01.27 19:32

Pofátlan módszerrel verik át az idei évben is a rászoruló időseket a tüzifával házalók - tudta meg a Pénzcentrum. A rendőrség óvatosságra inti a fogyasztókat.

A KSH 2011. évi népszámlálási statisztikái szerint a lakott lakások legjellemzőbb fűtőanyaga ma ma ugyan a gáz (a lakások 45 százalékában kizárólag gázzal fűtöttek), de a lakóingatlanok 18 százalékában ma is fával, 20 százalékában pedig egyszerre többféle fűtőanyag használatával, köztük fával is fűtenek.

Így tehát az sem meglepő, hogy a fűtési szezon ideje alatt gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A kényelmes vásárlási lehetőség elsősorban az időseknek, vagy a szállításhoz megfelelő járművel nem rendelkezőknek is csábító lehet, főleg ha a tüzelőre ajánlott vételár is kedvező.

A rendőrség azonban óvatosságra hívja fel a figyelmet! A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a házaló árusok nem minden esetben jóhiszeműek. Gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak.

Tűzifa adásvételéhez kapcsolódóan a leggyakoribb módszer az, hogy a megvásárolt - azaz kifizetett - mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől. Hiába a vevő előtt elvégzett mérés, a csalárd szándékkal érkező házalók jól tudják, hogyan játszhatják ki a vásárló figyelmét.
Éppen ezért nagyon fontos, hogy vásárlásnál mindenki a lehető legkörültekintőbben járjon el, és kizárólag ellenőrzött helyről, ismert kereskedőktől vásároljon!
Sok önkormányzat segít...

Az 5000 lakosúnál kisebb települések önkormányzatai az idei fűtési szezonban hárommilliárd forint értékben igényelhettek vissza nem térítendő támogatást: ezúttal is kemény- illetve lágylombos tűzifa, valamint barnakőszén beszerzésére. A rászorulók 2016. február 15-ig kapják meg a támogatásból vásárolt tüzelőanyagot az önkormányzatoktól.

A jelentős munkanélküliséggel sújtott települések erdei köbméterenként nettó 15 ezer forint támogatást kapnak a kemény lombos fafajtákra, lágy lombos fajta esetében 8500 forintot, szénre pedig mázsánként 3000 forintot. Más településeken a támogatás feltétele mindkét típusú tűzifa esetén 1000, kőszén esetén 500 forint önrész vállalása. A tárca az áfa összegét is állja valamennyi támogatási formánál.

penzcentrum.hu