Polgári Piknik Kötcsén - 2018. szeptember (+fotók)

2018.09.08 19:07

Az EP-választás, és kulturális kérdések adták a kötcsei polgári piknik fő témáit. A hagyományosan zártkörű találkozón Orbán Viktor miniszterelnök a kormány és a kormányzó pártok képviselői, valamint a jobboldali holdudvar meghívottjai előtt tartott helyzetértékelést.

MTI Fotók: Varga György

 

„A kereszténydemokráciának a megújulásáról fogunk beszélgetni, merthogy Magyarországon van ma olyan gazdasági és politikai stabilitás, hogy az európai ügyekkel egy kicsit többet lehet foglalkozni”
 
– jelentette ki Balog Zoltán, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöke.
 
 
A jövő májusi európai parlamenti választás a kötcsei polgári piknik fő témája. A kampányt Európa-szerte a bevándorlás kérdése határozza meg, ami Rogán Antal szerint demokrácia-deficitet idézett elő Európában.
 
 
„Azért van demokrácia-deficit, mert az EP többsége bevándorlás-párti, az Európai Bizottságban is többségben vannak a bevándorlás-párti politikusok, ellenben az európai emberek egyre nagyobb mértékben elutasítják a bevándorlást. Ezt úgy tűnik, hogy az Európai Parlament többsége nem hajlandó tudomásul venni. A demokrácia-deficitet pedig úgy lehet megszüntetni, hogy olyan új Európai Parlamentre és olyan új Európai Bizottságra van szükség, amelyben nincsenek többségben a bevándorláspárti politikusok”
 
– fogalmazott a miniszter, aki szerint a bevándorláspárti többség a Sargentini-jelentéssel egy utolsó, kétségbeesett támadást indít Magyarország ellen.
 
 
A Fidesz pártcsaládjából, az Európai Néppártból is számít a jelentést támogató szavazatokra Deutsch Tamás. „Az Európai Néppártnak vannak olyan tagpártjai, amelyek Európa szociáldemokrata, szocialista, liberális politikai erőihez hasonlóan migráns simogató álláspontot képviselnek” – jelentette ki az EP-képviselő.
 
 
Rétvári Bence azt mondta: a bevándorlási kérdésben az emberek véleménye kötelezi a kormányt. „Nemzeti konzultációkon, népszavazáson és aztán az országgyűlési választáson is egy egyértelmű véleményt mondtak. Minket az emberek köteleznek, az ő véleményüket képviseljük nem csak Magyarországon, hanem az Európai Uniós fórumokon is” – mondta az államtitkár.
 
 
Kulturális kérdésekkel is foglalkozik a jobboldali elit Kötcsén. L. Simon László természetesnek nevezte a kultúra és a politika összefonódását, és azt, hogy vita bontakozott ki a kultúra finanszírozásáról.
 
„Miben nem számít a politikai irányultság? Hát ez egy átpolitizált ország. A magyar történelemnek, a magyar kultúrtörténetnek, irodalomtörténetnek a hagyományaihoz hozzátartozik az, hogy vezető művészek politizáltak, országgyűlési képviselők voltak, egyéb más szerepet vállaltak”
 
– húzta alá a fideszes politikus.
 
 
L. Simon László szerint ugyanakkor az állami támogatások nem függhetnek attól, hogy valaki milyen politikai irányt képvisel.
 
A filmiparban sem lehet szó ilyesmiről Andrew G. Vajna szerint. „Tehetség az, ami fontos, az, amit keresünk. Tehát nem számít az, hogy ki milyen oldalhoz sorolódott be? Hát én még egy rendezővel sem beszéltem politikáról vagy az ő benyomásaikról vagy a színészekkel. Az a fő, hogy tehetségesek legyenek” – jelentette ki a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
 
hirtv.hu