Polt Péter kilenc évet kapott

2019.11.04 20:28

Na nem ott és nem úgy, ahogy olvasóink egy része esetleg gondolja… A kormányzati bizalom töretlen a jogász iránt, ezért a parlamenti többség segítségével további kilenc évre őt választották meg legfőbb ügyésznek.

 
Nem vette fel az ellenzék legtöbb pártja a szavazólapokat, de a titkos szavazásban résztvevő Jobbik tagjai is nemmel voksoltak és egy-egy, Polt Péter mulasztásának tartott büntetőügyet tüntettek fel a szavazólapokon, majd pedig egy kupát is vittek, afféle citromdíjként adva azt át a szerintük bukott legfőbb ügyésznek.
 
Ennek ellenére az Országgyűlés újabb 9 évvel meghosszabbította Polt megbízatását, valamint alkotmánybíróvá választotta Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) eddigi elnökét is.
 
Miheztartás végett, ha valaki nem tudná: Polt Péter 1994-ben a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje volt a fővárosban (“Csináljon egy jó boltot – válassza doktor Poltot!”), Handó Tünde pedig Szájer József felesége, aki a Fidesz elnöke volt.
 
164 képviselő vett részt valamilyen módon a voksolásban.
 
Handó Tünde alkotmánybírói „átigazolására” 134 igen, 27 nem szavazat, tartózkodás nélkül és 3 érvénytelen voks mellett került sor.
Polt esetében a titkos szavazás eredménye 134 igen, 24 nem szavazat, 3 érvénytelen voks volt. Ez alapján újabb 9 évre legfőbb ügyész lett.
 
Polton és Handón túl ugyanakkor Szalayné Sándor Erzsébet sorsáról is döntött hétfőn az Országgyűlés, őt a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsman-helyettesnek jelölték és választották meg 133 igen, 24 nem, 3 tartózkodás arányban, 4 érvénytelen szavazat mellett.
 
A három közjogi tisztséget kapott jelölt azonnal esküt is tett az Országgyűlés előtt, ezen azonban az ellenzék jelentős többsége szintén nem kívánt részt venni.
 
Polt Péter jelenlegi legfőbb ügyész újraválasztására Áder János köztársasági elnök a múlt héten tett javaslatot. Hasonlóképpen múlt hétfőn, több hónapos csúszást követően a Fidesz javasolta, hogy Handó Tünde, az OBH vezetője Stumpf István korábbi alkotmánybíró helyét vegye át az Alkotmánybíróságban. Az OBH elnökét is a köztársasági elnök javaslatára választja meg az Országgyűlés, ugyanakkor Áder János eddig még nem nevezett meg új OBH-elnökjelöltet.
 
mt.hu /  borsod24.hu