Prágából hívtak kertészt a profi ormosbányai kenderültetvényre (+videó)

2018.01.04 07:06

A rendőrök szüretelés közben kapták rajta a gyanúsítottakat, mind az ötük ellen vádemelést javasolnak.

Prágából hívtak kertészt a profi ormosbányai kenderültetvényre
 
A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai összehangolt akciót tartottak 2017. február 7-én többek között Ormosbányán, ahol egy korábbi baromfitelepen professzionálisan kialakított marihuána-ültetvényt találtak.
 
A nyomozók a kábítószer szüretelése közben érték tetten D. Péter 33 éves miskolci és K. Árpád 42 éves budapesti lakosokat, valamint P. V. Cuu 40 éves vietnami állampolgárt. Ezzel párhuzamosan a borsodi megyeszékhelyen elfogták D. Lajos 63 éves miskolci lakost is, aki a növények termesztéséhez szükséges, már használaton kívüli telephelyet biztosította, továbbá közreműködött az ültetvény kiépítésben is.
 

A 48 éves vietnami L. H. Dangot Budapesten fogták el – ő a termesztés anyagi feltételeit biztosította, valamint az ő utasításai szerint dolgozott a növények ápolásával, termesztésével megbízott három ember.
 
A rendőrök az ormosbányai helyszínen 914 tő – különböző fejlődési szintű – marihuána növényi egyedet, valamit körülbelül 200 tőről leszüretelt, közel 10 kilogramm marihuánát foglaltak le.
 
D. Péter lakásának alagsorából további 34 tőből álló marihuána-ültetvény és a termesztéshez szükséges eszközök kerültek elő. A férfi házában megtalálták és lefoglalták az ormosbányai ültetvényről beszállított növényi részekből pépesítés, majd szárítás útján előállított masszát is, amelyből megállapítható, hogy a bűnszervezet a kábítószernek minősülő növényzet minden egyes részét fel akarta használni.
 
A nyomozás során megállapították, hogy a drogtermesztéssel megbízott P. V. Cuu vietnámi férfi korábban Prágában hasonló tevékenységet folytatott, az ott megszerzett tapasztalata miatt hívta a bűnszervezet főnöke Ormosbányára profi kertésznek. A nyomozók megtalálták a bűnözői csoport feljegyzéseit is, amelyben minden felmerülő kiadást, eszközbeszerzést, költséget dokumentáltak, hogy a budapesti vezetőjük felé el tudjanak számolni.
 
A nyomozást a KR NNI 2018. január 3-án befejezte és az ügy iratait – a bűnszervezett jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő öt tagjával szemben – vádemelési javaslattal küldte meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek.
 
hvg.hu