Premierek Miskolcon, hamarosan indul a CineFest

2015.09.10 06:10

Még egy nap, és újra a film fővárosa lesz Miskolc. Szeptember 11-én kezdődik Magyarország nemzetközi filmfesztiválja. A 12. Jameson CineFesten csaknem 170 filmet vetítenek a közönségnek ingyen, és ezek mindegyike hazai premier. De lesznek koncertek, workshopok, kiállítások is.

Ácsolják a színpadot és építik a sátrat a Művészetek Háza előtti téren. Az épületben pedig már a szőnyeget porszívózzák. Már csak kettőt kell aludni, és újra beindulnak a vetítőgépek. Kezdődik a 12. CineFest.

Sergio Leone klasszikusával indul majd a program. A kultikussá vált Volt egyszer egy vadnyugat című westernt Ennio Morricone világhírű zenéjével, de digitalizált, felújított rendezői változatban vetítik. A díszvendég pedig a film gyönyörű főszereplője, Claudia Cardinale lesz a fesztiválon, aki életműdíjat kap Miskolcon.

Bíró Tibor fesztiváligazgató szerint a western az idei fő tematikája a fesztiválnak. Ennek kapcsán négy klasszikus westernfilmet vetítenek le még – mondja. Ennek egyike a Volt egyszer egy vadnyugat. És egy szakmai konferencia is lesz a western él címmel.

Az idei CineFesten összesen 169 filmet vetítenek.

Ebből összesen 76 szerepel a versenyprogramban.


A versenyprogramban nagyjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek fognak szerepelni. Valamennyi filmről elmondható, hogy ez lesz a magyarországi premier. Ezeket a filmeket Magyarországon még soha, sehol nem vetítették – mondja Bíró Tibor.

Az egyik egy kínai nagyjátékfilm lesz. Idén az ázsiai ország az egyik, melynek filmművészetét közelebbről is megismerheti a közönség. A Kínai panorámához plakátkiállítás is kapcsolódik, és egy delegáció is érkezik az országból. De Csehország és Ausztria is fókuszba kerül a CineFesten.

Kádár Félelme. Ez is egy premier. Balogh László a Kádár korszakról készített kuriózumnak számító dokumentumfilmet, amit a fesztiválon vetítenek először. Kerényi László pedig a miskolci zsidóság története után ezúttal a vásárhelyi zsidóság történetét dolgozta fel. Ez a film is szerepel a bemutatók között.

A 12. Jameson CineFest pénteken kezdődik. A szeptember 20-ig tartó programban valamennyi filmet ingyen láthatja a közönség a Művészetek Házában. De kiállítások, koncertek is szerepelnek a programban.

minap.hu

A programfüzet PDF változata innen tölthető le!