Pro és kontra a nyomortelepek felszámolásáról Miskolcon

2015.05.15 06:31

Pénzért sem költöztetheti el a városból azokat a miskolci önkormányzat, akiknek a gettók felszámolása miatt mondják fel a bérleti szerződését. A Kúria megsemmisítette a nyomortelep felszámolási program erre vonatkozó passzusát. A testület önkormányzati tanácsának április 28-i határozata szerint: - törvénysértő az a szabályozás, miszerint csak az kaphat térítési díjat a lakásbérleti szerződés felmondásáért, aki vállalja, hogy ezért cserébe Miskolc közigazgatási határán kívülre költözik.

A Kúria a miskolci lakásbérleti rendeletnek erről szóló bekezdését megsemmisítette. A döntés ellen nem lehet jogorvoslatot kérni.

Az MSZP szerint undorító hecckampány volt a nyomorexport. A párt közleményében azt írja: a városvezetés is tudja, hogy senkinek sem írhatja elő hová ne költözzön, de hatalmának megtartásáért mégis hergelte az embereket. A szocialisták szerint a nyomortelepeket csak törvényes eszközökkel lehet és kell felszámolni. Az MSZP ezért valódi megoldást, valódi telepfelszámolást kér a városvezetéstől.

A Jobbik szerint a Fidesz telepfelszámolása a gyakorlatban már korábban megbukott. Most azonban már jogilag is véget ért a gettóhakni – írja a radikális párt. Jakab Péter szerint a városvezetésnek be kell látnia, hogy az egyetlen törvényesen járható út a Jobbik ingyenes telepfelszámolása. A párt miskolci frakcióvezetője szerint olyan szigorú hatósági környezetet kell kialakítani a gettókban, hogy a rendbontók vagy beállnak a sorba, vagy maguk akarják majd elhagyni a várost. Jakab Péter szerint ehhez pénz és rendelet sem kell.

A Jobbik a parlamentben és a városi közgyűlésben is akadályozta a nyomortelep-felszámolási programot és a fészekrakó ügy megszüntetésének a gyorsítását is. Most pedig egy olyan Kúria döntésből próbál politikai hasznot húzni, ami semmilyen hatással nem lesz a miskolci nyomortelep-felszámolási programra – írja közleményében a Fidesz-KDNP miskolci képviselőcsoportja. Közben a városvezetés nagyobb sebességre kapcsolt a számozott utcákban is elkezdték a nyomortelep-felszámolást. De a Búza tértől, az Álmos utcáig több épületet is elbontottak már. A kutya tehát megint ugat, a nyomortelep-felszámolási program karavánja pedig lendületesen halad – írja a Fidesz KDNP.

A nyomortelepek felszámolásáról szóló rendeletet tavaly májusban fogadta el a miskolci közgyűlés. Ebben szerepel, hogy 1,5 – 2 millió forintot kaphat az a bérlő, aki vállalja, hogy a pénzért cserébe elköltözik Miskolcról, és a vidéken vásárolt ingatlant öt évig nem adja el. A város azokat akarta így támogatni, akiknek élő szerződése van, rendesen fizették a számláikat. Nincs lakbér és közüzemi tartozásuk, de a nyomortelepek felszámolása miatt költözniük kellene.

minap.hu