Profik verték át a nyugdíjast: 85 ezer forintja bánta

2015.03.03 22:36

Régi-új csalássorozatra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM).

Mint hétfői közleményükben írják, főként idős nyugdíjasokra specializálódott néhány "vállalkozás": az embereik bejelentés nélkül érkeznek, a Csatornázási Művekre hivatkoznak, és azonnali készpénzfizetésre kötelező, úgynevezett megrendelő nyomtatványt iratnak alá a gyanútlan lakosokkal.

Egyre több megkárosított ügyfél jelentkezik a Csatornázási Műveknél. Elmondásuk szerint szedett-vedett munkaruhába öltözött, 2-3 fős társaságok csöngetnek be váratlanul. Nem létező dugulás-elhárítást állapítanak meg, vagy például kétévenként végzendő kötelező tisztítást emlegetnek.

A közlemény szerint nincs semmiféle előírás a tisztítás gyakoriságára nézve, és ha zavartalanul elfolyik a háztartásból a szennyvíz, akkor nincs szükség dugulás-elhárításra sem. A módszerük azért rendkívül megtévesztő, mert az álcsatornások egyébként többnyire hivatalosan bejegyzett cégek, vállalkozhatnak ingatlanon belüli csatornatisztítási feladatokra és számlaképesek. Tehát a gyanútlanul aláírt megrendelést követően készpénzfizetésre kötelezhetik a becsapottakat. A szolgáltatás árát pedig drágán szabják meg.
Volt olyan idős nyugdíjas, akit 85 ezer forinttal rövidítettek meg.

A közműcég arra figyelmezteti az időseket, legyenek elővigyázatosak, ne engedjenek be otthonukba hívatlanul érkező, a szolgáltatóra hivatkozó vállalkozókat és főként ne írjanak előre alá semmilyen, hivatalosnak tűnő nyomtatványt. Az FCSM nem végez ingatlanon belüli csatornatisztítást és ilyen tevékenységgel nem bízott meg egyetlen vállalkozást sem.

A Fővárosi Csatornázási Művek hangsúlyozza, hogy saját dolgozóik kizárólag a főváros 5500 kilométeres közcsatornarendszerét üzemeltetik. Az emblémával ellátott, kulturált és egységes ruházatú, arcképes igazolvánnyal rendelkező szakemberek nem házalnak csatornatisztítási ajánlattal és legfőképpen nem kérnek készpénzt.

penzcentrum.hu