Pusztító kánikula: Észak-Magyarországon a legnagyobb a baj

2018.08.23 16:05

Szombatig folytatódik az átlagosnál melegebb, napos, száraz időjárás. Habár a hét második felében egyre többfelé várhatók záporok, zivatarok, a számottevő enyhülést hozó hidegfront csak vasárnap éri el Magyarországot. Habár a kukorica és napraforgó érési folyamatai a szokásosnál két héttel előrébb járnak az ország szinte minden részén, az északi területeken a szárazság miatt jóval gyengébb a termés a két növényből, mint máshol.

 
A múlt hét második felében csak kevés helyen hullott csapadék, főként a déli országrészben fordult elő egy-egy zápor, zivatar. Az ország nagy részén napos, meleg időben száradt a kukorica és a napraforgó, a talaj felső rétegének nedvességviszonyait tekintve azonban még mindig elég változatos a kép az országban. A korábbi záporokból, zivatarokból adódóan a Dunántúl nagy részén, az Északi-középhegységben és foltokban az Alföld területén is megfelelő mennyiségű nedvesség áll a növények rendelkezésére. Ugyanakkor északkeleten és az Alföldön többfelé jelentős szárazság tapasztalható. A hőmérséklet a múlt hét közepének kissé enyhébb időjárása után a hétvégére ismét elérte a 31, 34 fokot, és a száraz meleg időben sokfelé alakult ki légköri aszály a legmelegebb órákban – írja a met.hu.
 
Érés tekintetében meglehetősen nagy eltérések mutatkoznak a kukorica és napraforgó állományokban a fajta és a nyári csapadékviszonyok szerint. A kukorica zömében a viaszérés, illetve a teljes érés, a napraforgó pedig a citromérés, és egyre többfelé már a növényszáradás fenológiai fázisában jár. Teljesen száraz és nagyrészt zöld táblákat egyaránt látni mindkét növényből, átlagosan azonban a szokásosnál két héttel előrébb járnak az érési folyamatok. A többfelé száraz északnyugati és északkeleti területeken a kényszerérés miatt előrébb tart az érés, arrafelé a termés is jóval gyengébb. A gyümölcsök is előrébb tartanak a fejlődésben, a szőlők korai fajtáinál zajlik a szüret, a körte és alma fajták is hamarabb érnek. A száraz idő kedvező a gombabetegségek tekintetében.
 
A következő napokban is sok napsütésre és magas UV sugárzásra van kilátás, emiatt pedig a perzselés veszélye továbbra is fennáll. Záporok, zivatarok csak elszórtan, kis területre kiterjedően várhatók. A legtöbb helyen száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban, amikor 30, 35 fokig melegszik a levegő légköri aszályra lehet számítani. A száraz, meleg időben fokozottan figyelni kell a tarlótüzek megelőzésére. Változás pénteken kezdődik időjárásunkban, ekkortól több lesz a felhő, és már többfelé várható zápor, zivatar, a hétvégén pedig megszűnik a hőség is.
 
agrarszektor.hu