Quaestor: Nem talált problémát az ügyészség a pénzmentésben

2015.07.03 15:48

Nem bennfentes kereskedés az, hogy valaki a csőd előtti pillanatokban kiveszi mindenét a pénzintézetből.

Az ügyészség elutasította az Együtt feljelentését, melyet a Magyar Nemzeti Kereskedőház Quaestorból való pénzkivonása miatt, bennfentes információval való kereskedés ügyében tett.

Pápa Levente, az Együtt alelnöke szerint ezzel az ügyészség azt mondta:

,,Ma Magyarországon legális az, ha valaki tudja, hogy egy pénzintézet csődbe fog menni, nem szól senkinek, és kiveszi onnan a pénzét."

A politikus megjegyezte, hogy ha ez valóban szabályos, akkor a jogszabályokat meg kell változtatni.
Pápa március 25-én ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, miután a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. aznap vonta ki a Quaestorból a pénzét, amikor a pénzintézet csődbe ment. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy ő személyesen adott utasítást ezen pénzek kivételére.
Kifejtette: a Központi Nyomozó Főügyészség a feljelentés elutasításában azzal érvel, hogy ezen pénzügyi művelettel állampapírokat adtak el, amelyek árfolyamára nem lehetett hatással az, hogy a Quaestor csődbe megy, vagy sem. Ezért nem valósult meg a bennfentes információval való kereskedés.

Pápa Levente kiemelte: feljelentése nyomán egyrészt az ügyészségnek nem is azt kellett volna vizsgálnia. Másrészt a politikus szerint az ügyészség érvelése sem állja meg a helyét, hiszen köztudott, hogy egy ország pénzügyi rendszerének stabilitása hat az állampapír árfolyamára. Ha valaki tudta azt, hogy a Quaestornál 150 milliárdos veszteség lesz (ami a magyar GDP 1 százaléka), gondolni kellett volna arra, hogy ez befolyásolni fogja a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, tehát közvetve hatása lesz a magyar állampapírok árfolyamára – mondta.

Az Együtt alelnöke felháborítónak nevezte azt is, hogy a kormány úgy változtatta meg a büntetőeljárásról szóló törvényt, hogy ha valaki nem sértett egy ügyben, akkor az ügyészségi döntés ellen nincs lehetősége panasszal élni.

Pápa Levente ugyanakkor kiemelte: feljelentése mellett a Questor-ügyben közérdekű adatokat is kikért a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól, valamint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-től. Azt szerette volna tudni, hogy pontosan ki, mikor és milyen utasításokat adott a Quaestorral kapcsolatos pénzügyi műveletek végzésére. Miután ezeket az adatokat nem kapta meg, pert indított, amelynek tárgyalása a jövő héten kezdődik – tájékoztatott a politikus.

vs.hu