Rabszolgákkal termesztetett kannabiszt egy 60 éves zempléni férfi

2015.07.21 10:40

Kábítószerrel való visszaélés és más bűncselekmények miatt vádat emelt a Sátoraljaújhelyi Járási Ügyészség egy 60 éves helyi férfi ellen, mert a tanyáján indiaikender-ültetvényt alakított ki és ott a személyi szabadságukban korlátozott munkásokat dolgoztatott – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség.

A vádlott a zempléni tanyáján több kiszolgáltatott helyzetben lévő embert foglalkoztatott tavaly - közöle a főügyészség. A munkásokat gyakorlatilag szállás és élelem fejében dolgoztatta.

Egyiküket - egy hajléktalan férfit - rendszeresen ütlegelte, gyilkossággal fenyegette, a tanya elhagyását is megtiltotta neki. Ő a csaknem egy év alatt átélt érzelmi és fizikai kihasználás, sanyargatás következtében poszttraumás stressz-szindrómában szenved. A többiek, társuk bántalmazását látva szintén rettegtek a vádlottól, és ellenvetés nélkül végrehajtották utasításait.

A tanyán marihuána alapanyagául szolgáló indiai kendert termesztettek. A 172 tőből álló kannabiszültetvényt a sértettek művelték, akik nem is tudták, hogy milyen növényeket gondoznak. A rendőrség tavaly szeptemberben ütött rajta az ültetvényen és onnan összesen 268 tő, különböző száradási állapotban lévő növényt foglaltak le.

A házkutatás során engedély nélkül tartott, lézerirányzékkal ellátott hangtompítós puskákat és nagy mennyiségű lőszert is találtak. A tanya tulajdonosát akkor őrizetbe vették és a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását.

Jelentős mennyiségre, termesztéssel elkövetett kábítószerrel való visszaélés, a sértett sanyargatásával elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt emeltek vádat a férfi ellen. Az ügyészség fegyházbüntetés kiszabására tett indítványt – mondta a szóvivő.

mti.hu

 

—————

Vissza