Rájuk nem vonatkoznak a szabályok? A képviselők a nyugdíj mellett fizetést is kaphatnak

2016.05.08 08:12

Bár már nem szeretik bevallani, a Blikk számításai szerint legalább tizenöt honatya kap nyugdíjat a képviselői tiszteletdíja mellett.

Rubovszky György szerint a képviselők juttatása nem fizetés, ezért jár a nyugdíj

fotó: Gy. Balázs Béla

A szégyenlősség érthető, mert míg a közalkalmazottaknál, köztisztviselőknél, rendőröknél és az állami szféra egyéb képviselőinél három éve él már a kettős tilalom elve, vagyis nekik választaniuk kell a nyugdíj és a fizetés között, addig a nyugdíjaskorú képviselőkre és a polgármesterekre ez nem vonatkozik. A politikusok ugyanis mind a magas illetményüket, mind a nyugdíjukat felmarkolhatják.

Mátrai Márta (Fidesz), az Országgyűlés háznagya is két helyről kap juttatást

fotó: RAS Archív

Amióta ez a súlyosan egyenlőtlen helyzet fennáll, azóta egyre kevésbé tüntetik fel a nyugdíjukat az érintett képviselők a vagyonnyilatkozataikban, az ideiben például már senki sem. Ezt meg is tehetik a hatályos jogszabályok szerint, mivel csak az adóköteles jövedelmeikről kellene beszámolniuk, a nyugdíj pedig nem számít annak.

Az ismert politikusi csúcsnyugdíj egy KDNP-s képviselőé volt pár évvel ezelőtt, aki az új ciklusban nem került be a parlamentbe, 330 ezer forintot kapott a politikusi illetménye mellett. A most is aktív képviselői nyugdíjasok közül a KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter lehet a csúcstartó ismereteink szerint, akinek 235 ezer forint körül lehet a nyugdíja, nem sokkal marad el mögötte a fideszes Mátrai Márta. Tarlós István főpolgármester náluk is magasabb nyugdíjra jogosult: havonta 270 ezer forintot kap a főpolgármesteri fizetése mellé.

Harrach Péter hozzávetőleg 235 ezer forint nyugdíjat vehet fel havonta, ez a csúcs a T. Házban

fotó: Grnák László

– Nekünk nincs fizetésünk, mi tiszteletdíjat kapunk – magyarázta egy másik nyugdíjas képviselő Rubovszky György (KDNP) pár éve a Blikknek a parlamentben, amikor erről a visszásságról faggattuk. Ő például nem is tette közzé a nyugdíját a vagyonnyilatkozatában.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem értett egyet Rubovszky véleményével: tavaly decemberben már diszkriminatívnak mondta ki azt, hogy a közszféra egyes képviselői között különbséget tesznek nyugdíjügyben, vagy­is az országgyűlési képviselőkre nem vonatkozik a kettős jutalom tilalma. Ezen a címen egy nyugdíjától megfosztott köztisztviselőnek 18 ezer eurós (5,5 millió forint) kártérítést ítélt meg a testület.

A kérdés egyébként már évek óta az Alkotmánybíróság előtt hever. Még Szabó Máté ombudsman kérte a testület állásfoglalását, mert szerinte igazságtalan, hogy az idős közalkalmazottaknak vagy köztisztviselőknek választaniuk kell a nyugdíjuk vagy a fizetésük között.

Tarlós István főpolgármesterként is hasonló kiváltságokat élvez, 270 ezer forint a havi nyugdíja

fotó: Pozsonyi Zita

blikk.hu