Rákgyógyítás: tisztázni kell egy súlyos félreértést

2019.11.02 17:44

Egyes ráktípusokban már a mindennapi rutin része az immunterápiák alkalmazása, más betegségeknél alig van szerepük – derül ki a Rákgyógyítás Magazin cikkeiből.

CT-vizsgálat közben

 

Amíg a kemoterápiával és a célzott onkológiai gyógyszerekkel a ráksejtek közvetlen elpusztítása a cél, az immunterápiák más stratégiát alkalmaznak: az immunrendszert próbálják hatékonyabb rákellenes védekezésre indítani - írja a lap.
 
Amíg például melanoma típusú bőrrákban vagy tüdőrákban a betegek egy részénél a korábbiaknál számottevően jobb életkilátásokat lehet elérni az immunterápiákkal, vannak betegségek, ahol eddig nem sikerült jobb eredményeket produkálni, mint a már eddig is alkalmazott gyógyszerekkel. Világszerte számos kutatás zajlik, hogy kiválasszák azokat a betegeket, akiknek igazán hasznos lehet az immunterápia, illetve megtalálják azokat a gyógyszer-kombinációkat, amelyek révén javítható a hatásosság.
 
A lapból kiderül, hogy az onkológiában alkalmazott immunterápiáknak semmi közük a hirdetésekben az immunrendszer erősítését ígérő különféle készítményekhez. Utóbbiaknak nem tulajdonítható gyógyhatás, a szóhasználat hasonlósága viszont sok félreértés alapja.
 
rakgyogyitas.hu