Rápirítottak a Pfizerre az új anti-Covid gyógyszere miatt

2022.05.01 07:26

Az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) rendkívüli módon aggasztja, hogy – amint az a Covid-19 vakcinák esetében történt – az alacsony és közepes jövedelmű országok ismét a sor végére szorulnak a Pfizer új Covid-gyógyszere miatt. Ezért dörgedelmes ajánlást adott ki, hogy az amerikai gyógyszergyártó tegye átláthatóbbá a Paxlovid árképzését és ügyleteit, és bővítse ki engedélyezési hatályát több országra.

Nem lehet tudni, mikor lesz kapható Magyarországon a Paxlovid
 
Fotó: Pfizer
 
A Pfizer orális vírusellenes gyógyszere kifejezetten olyan nem súlyos Covid-19-ben szenvedő betegek számára ajánlott, akiknél a legnagyobb a komoly betegség kialakulásának és a kórházi kezelés kockázata, például nem oltottak, idősebb vagy immunszupprimált betegeknél.
 
A WHO azonban úgy látja, hogy a gyógyszer elérhetősége -, a gyártó által kötött kétoldalú ügyletekben tapasztalható átláthatatlan árak, valamint a beadás előtti azonnali és pontos tesztelés szükségessége miatt -, komoly kihívás elé állítja az alacsony és közepes jövedelmű országokat, mert nem tudnak hozzájutni ehhez az életmentő gyógyszerhez.
 
A Pfizer új, szájon át szedhető Covid-gyógyszere azon a vizsgálaton alapul, amelyben 3078 beteg vett részt. Ebből kiderült, hogy a kórházi kezelés kockázata 85 százalékkal csökkent a kezelést követően. Egy magas kockázatú csoportban (10 százalék feletti a kórházi kezelés kockázata), ami 84-gyel kevesebb kórházi kezelést jelent 1000 betegre vetítve.
 
A WHO most arra hívja fel a figyelmet, hogy az alacsony és közepes jövedelmű országok azért szenvednek hátrányt, mert a gyógyszert csak a betegség korai stádiumában lehet beadni, viszont ezekben az országokban az átlagos napi tesztelési arány mindössze a nyolcvanad része a magas jövedelmű országokéhoz képest (márpedig a gyógyszer felírása előtt kötelező tesztelni).
 
Az innovatív gyógyszergyártó cég (Pfizer) nem átlátható, és ez megnehezíti a közegészségügyi szervezetek számára, hogy pontos képet kapjanak a gyógyszer elérhetőségéről, s arról, hogy mely országok vesznek részt a kétoldalú megállapodásokban, és mennyit fizetnek" 

 
A világszervezet ezen túlmenően kritikával illette a Pfizert azért is, mert a Gyógyszeripari Szabadalmak Tárával kötött licencszerződés korlátozza azon országok számát, amelyek részesülhetnek a gyógyszer előállításából.
 
Ugyan a Paxlovid néven forgalmazott gyógyszer április 22-én felkerült a WHO előminősítési listájára, de a generikus termékek még nem elérhetők minőségbiztosított forrásokból. Számos generikus cég (amelyek közül sok a Gyógyszertár és a Pfizer közötti licencmegállapodás hatálya alá tartozik) tárgyalásokat folytat a WHO előminősítésével, de eltarthat egy ideig, mire megfelelnek a nemzetközi szabványoknak, hogy a gyógyszert nemzetközi szinten is szállíthassák - azaz megjósolhatatlan, mikor lesz mindenhol kapható.
 
A WHO ezért most nyomatékosan azt javasolja a Pfizernek, hogy tegye átláthatóbbá árképzését és ügyleteit, valamint bővítse ki engedélyének földrajzi hatályát a Gyógyszerszabadalmi Alappal, hogy minél több generikus gyártó kezdje meg a gyógyszer gyártását gyorsabban és megfizethető áron.
 
Amerikában sem jut mindenki hozzá

Úgy tűnik, nem csak a fejlődő országokban, de még Amerikában is gondot okoz a gyógyszer eljuttatása a szegényebb rétegekhez. Sok olyan ember, akik különösen ki vannak téve a COVID-nak rossz egészségi állapotuk vagy a minőségi orvosi ellátáshoz való hozzáférés hiánya miatt, köztük nem kevés színes bőrű és vidéki területeken élő ember, nem is tud arról, hogy a Paxlovid választási lehetőség lehet számukra – írja az npr.org.
 
forrás: npr.org / mfor.hu